ANNONS

Hemköp stämmer Trafikverket på 6 miljoner

Byggarbetsplats. Elias Elkotbi som är delägare i Hemköp Fatburen menar att de förlorat runt 6 miljoner kronor sedan bygget av Citybanan började utanför affären.
Byggarbetsplats. Elias Elkotbi som är delägare i Hemköp Fatburen menar att de förlorat runt 6 miljoner kronor sedan bygget av Citybanan började utanför affären.
Hemköp på Fatbursgatan på Södermalm har tröttnat på ombyggnationerna till följd av Citybanan utanför butiken. Nu stämmer man Trafikverket på 6 miljoner kronor för ekonomisk skada.

– Det känns tråkigt att behöva gå så långt, men vi har inget annat val. Vi kan inte låta yttre omständigheter rasera vårt livsverk, säger delägaren Elias Elkotbi.
ANNONS

Familjeföretaget, som i dag har 13 anställda, har enligt delägaren Elias Elkotbi förlorat omkring 6 miljoner kronor i intäkter sedan arbetet med Citybanan startade vid Stockholm södra station och utanför butiken 2009.

Sedan 2011 har det varit en stängd arbetsplats. Två tredjedelar av butiken är instängd, det är betongsuggor precis utanför butiken och kunderna ser oss inte längre.

Förra veckan skickade man in stämningen mot Trafikverket. Elias hoppas nu att man ska kunna nå en förlikning, innan det går vidare till domstol.

– Jag har full förståelse för att den här typen av arbeten genomförs. Men det ska inte vara på bekostnad av den lilla människan.

Butiken har anlitat en extern revisionsbyrå för att räkna på den ekonomiska förlusten som byggarbetet har inneburit.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Vi skulle inte gå vidare med det om vi inte trodde att vi skulle vinna, säger Elias.

Trafikverket har tagit del av Hemköp Fatburens stämningsansökan, och säger att det här är en diskussion som har pågått länge.

– Det är väldigt tråkigt att det har tagit den här turen. Vi har fört diskussioner med dem om ekonomiska och praktiska lösningar, men inte kunna komma till någon lösning som båda parter är nöjda med. Nu tittar vi på stämningsansökan och hur vi ska ställa oss till den, säger Jenny Ryderstedt som är kommunikatör för Citybanan.

Jenny Ryderstedt menar att det är första gången som någon stämmer Trafikverket på grund av projekt Citybanan.

ANNONS

Förutom arbetet med Citybanan pågår även ett större arbete inne i stationshuset vid Stockholm södra med att bredda entrén. Arbetet har pågått sedan i början av året, men de boende i närheten upplever att inte har fått någon information.

– De har varit väldigt dåliga på att informera. Vi har inte fått veta varken vad de gör eller hur länge de ska hålla på. Jag tycker det är väldigt konstigt eftersom det ändå har en stor miljöpåverkan, säger Bengt Eklund.

– Man undrar ju hur länge det ska hålla på. Men samtidigt är det ju sådant som måste göras. Det stör mig inte så mycket, säger Anders Tunholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.