ANNONS

Hemköps kyldiskar värmer Farstaborna

Kyldiskarna på Hemköp i Farsta centrum värmer Farstaborna.
Kyldiskarna på Hemköp i Farsta centrum värmer Farstaborna.
Det är kylan som håller Farstaborna varma.
På Hemköp i Farsta återvinns överskottsvärmen från kyldiskarna till fjärrvärmenätet. Värmen räcker till att värma upp 40 lägenheter i Farsta.
ANNONS

Mitt i söderort har tidigares berättat om Fortum värmes planer på att bygga en datahall i Skarpnäck och låta överskottsvärmen värma upp bostäder. 

Sedan några veckor tillbaka pågår redan värmeåtervinning i Farsta. Överskottsvärmen från kyl- och frysdiskarna på Hemköp i Farsta centrum återvinns till fjärrvärmenätet. Värmen används till att värma upp lägenheter i Farsta.

– För oss är det en självklarhet att ta tillvara på den värme som annars skulle gått förlorad och det ligger i linje med Hemköps arbete för en hållbar framtid, säger handlaren Fredrik Camitz på Hemköp i Farsta Centrum, i ett pressmeddelande.

Fortum värme tror att detta kan vara det första i raden på flera bra samarbeten.

Värmer 40 lägenheter

– Värmen från Hemköp kommer att kunna värma 40 normalstora lägenheter i Farsta och beräknas bidra till minskade koldioxidutsläpp på närmare 16 ton årligen, säger Martin Brolin på Fortum Värmes affärsutvecklingsavdelning.

Potentialen för värmeåtervinning från livsmedelsbutiker och andra kommersiella aktörer, exempelvis datahallar, är stor. Under 2015 räckte värmeåtervinningen via Öppen Fjärrvärme till att värma 6 000 lägenheter i Stockholm. 2016 har den siffran ökat till 9 000 lägenheter.

– Under 2017 kommer GleSYS och Ericssons datahallar att kopplas in och överskottsvärmen från dem kommer att bidra med ytterligare uppvärmning av 16 000 lägenheter, säger Martin Brolin.

 

ANNONS
ANNONS