Hemlig källa finns i Huvudsta

Bautastenen har  flyttats därifrån.
Bautastenen har flyttats därifrån.
I april skrev vi om platsen där ämbetsmannen Jöran Perssons skalle sägs ha grävts ner.

Men Huvudsta döljer fler hemligheter än så. Här låg en porlande källa för bara några decennier sedan.

Den gör inte mycket väsen av sig nu för tiden, Davids källa. Men faktum är att så sent som på 1970-talet porlade en källa vid Huvudstafältet med det klaraste vatten man kan tänka sig.

Det är inte många av dagens Solnabor som känner till var den hemliga källan finns.

Historiekännaren Anders Löfgren vet. Han är sjunde generationen Huvudstabo, och var för några veckor sedan med och pekade ut platsen där Jöran Perssons skalle sägs vara begraven.

Han lekte som barn ofta vid källan.

– Det växer en stor sälg där källan är. De gillar vatten, berättar han medan vi letar oss fram genom dungar och snår vid utkanten av Huvudstafältet.

Till slut, mitt inne i ett buskage mellan Oskarsrogatan och Paprikaskolan hittar vi källan. En liten vattenpöl är allt som syns i dag.

Annat var det för några decennier sedan, då källan var ett riktigt vattenhål.

– På den tiden fanns fasaner och rävar här. Alla sökte sig till källan för att dricka, fortsätter Anders.

Förr om åren var källan också betydligt lättare att hitta, då någon rest en stor bautasten intill den. Men någon gång på 1950–60-talet flyttades stenen till Charlottenburgs gård i Råsunda. Och när cirkusplatsen anlades vid Huvudstafältet på 1970-talet fylldes källan igen med stenkross.

– De borde ju röja upp och återta den naturliga källan, menar Anders Löfgren.

Vad källan haft för funktion för människorna som använt den råder det delade meningar om.

På en del håll omnämns källan som en offerkälla, men mot detta finns invändningar. 1935 skriver Lars-Levi Læstadius att ”Häremot protesterar agronom Wibohm, som menar, att den har namn efter hans farfar David, vilken även skall ha rest den förmodade bautastenen vid den, för att lättare finna den vintertid”.

För att få reda på mer ringde vi upp ättlingen Max Wibom, 84, på Huvudsta gård.

– Jag har bara hört vad du berättar för mig, men om det stämmer vet man ju inte. Min far dog för länge sedan så det går inte att fråga, säger han.

Något eget minne av källan har Max Wibom inte, men bautastenen gjorde intryck på honom.

– Det är en stilig sten, och rejält hög om jag inte minns fel.

Tror du källan kan vara döpt efter din anfader?

– Johan David Wibom är den enda David vi har i familjen, så visst kan det vara så. Men man vet ju inte. Tänk, det är mycket man skulle vilja veta.

Historiekännaren Anders Löfgren guidar Lokaltidningen Mitt i:s reporter fram till källan inne i ett buskage mellan Oskarsrogatan och Paprikaskolan.