Hemlig kontroll vid julbordskrog

I sin kamp mot rattfyllerister tar trafikpolisen i Nacka, Tyresö och Värmdö ett nytt grepp. I år har de kartlagt julbordens sittningstider.

15 hemliga platser finns nu på polisens lista.

Fram till jul ska trafikpolisen i Nacka, där Nacka, Tyresö och Värmdö ingår, kontrollera nykterheten hos bilisterna som kör från julborden i distriktet.

Under samma period, den 10–16 december, pågår också den nationella trafiksäkerhetsveckan. Då jobbar polisen i hela Sverige intensivt med just nykterhetskontroller, vilket förstärker julbordsinsatsen.

– Vi har tittat på vad som sker i Tyresö, Nacka och Värmdö under den här tiden på året och det är mycket julbord just då. Därför riktar vi vår verksamhet mot dem, men vi kommer självklart även att göra slumpmässiga kontroller på andra platser i distriktet, säger Johan Kust, gruppchef på trafikgruppen i Nacka polismästardistrikt.

Polisen har hittat omkring 15 platser och kontrollerna pågår ända fram till jul.

Vilka de är vill Johan Kust inte avslöja, men enligt honom har man redan full koll på sittningstider och eventuella smitvägar i området.

Krogägare som Lokaltidningen Mitt i talat med som serverar julbord ser positivt på polisens insats. Däremot är de tveksamma till om det ger så mycket just i Tyresö.

– Hit kommer mest kommunfolk och barnfamiljer och vi tjänar inga stora pengar på julsnaps. De kommer mest hit för att äta och ha kul. Och är det något sällskap som dricker utan att ha en förare beställer vi hit en taxi, säger Khatuna Guterman, en av två ägare till Kumla herrgård.

Inte heller Anders Wessman, ägare till Spis och vin, tror att polisen kommer att hitta några rattfyllerister som varit och snapsat på hans restaurang vid Tyresö golfbana.

– Jag personligen har aldrig sett någon berusad person lämna krogen med bil och vi har som ­policy att förhindra att det sker. Vi ska alltid övertala gäster som har druckit alkohol att ta taxi och går inte det ringer vi självklart polisen, säger Anders Wessman.

Julborden är, om man jämför med vanliga restaurangkvällar, riktigt bra inkomstkvällar på Spis och vin om man ser till försäljningen av alkohol. De som besöker restaurangens julbord är allt från barnfamiljer till företag som abonnerat krogen en hel kväll. Så på så vis har polisen tänkt helt rätt, enligt Anders Wessman.

Ändå tror han inte att satsningen blir någon jackpot för polisens del.

– Min erfarenhet är att det faktiskt ofta finns en nykter i varje sällskap. Dessutom ligger vi ju bra till med bra bussförbindelser alldeles inpå knuten, säger han och tillägger:

– Fast när jag jobbadde som kock i Värmdö hörde jag historier. De gick ut på att folk tog golfbilen från restaurangen, för de tyckte inte att det räknades som fordon.

Johan Kust på trafikpolisen i Nacka intygar att det kanske mer är de avlägsna julbordsarrangörerna som ligger i fokus för satsningen.

– Vi riktar särskilt in oss på de platser där det är dåliga eller inga bussförbindelser. Där bedömer vi att det är större sannolikhet att människor tar bilen till och från julbordet, säger han.

Polisen hoppas att den utökade bevakningen ska minska antalet julbordsgäster som kör berusade.