Min lokala hjälte

Hemlig plan för självstyre

Tullingepartiets Camilla Jägermalm, Anders Thorén och Carl Widercrantz planerar inför kampanjen. Anders Thorén berättar att de bland annat kommer att tala om ökad demokrati i både Tullinge och övriga Botkyrka, och om effektiviseringsvinster med en ny kommuns förvaltning.
Tullingepartiets Camilla Jägermalm, Anders Thorén och Carl Widercrantz planerar inför kampanjen. Anders Thorén berättar att de bland annat kommer att tala om ökad demokrati i både Tullinge och övriga Botkyrka, och om effektiviseringsvinster med en ny kommuns förvaltning.
Tullingepartiet tror inte att de kan få en majoritet av rösterna i Botkyrka kommun. I stället siktar de på ett övertygande ”ja” från Tullingeborna.

Det ska få politiker och övriga Botkyrkabor att låta kommundelen få sitt självstyre.

Efter drygt 30 år är det dags igen. Botkyrkaborna ska ta ställning till om en kommundel ska gå sin egen väg. Omröstningen om Salems kommun skedde 1981. Även då var omröstningen rådgivande för politikerna i Botkyrka. På den tiden var Tullingebon Sven-Ivar Jansson ekonomichef. Efter delningen blev han kommundirektör i Botkyrka.

– Majoriteten i Salem var för delning, men totalt i Botkyrka kommun fick man inte majoritet. Kommunfullmäktige sa då ”nej”, och det överklagades till kammarkollegiet som gick på fullmäktiges linje. Men i slutändan gick regeringen, som leddes av Thorbjörn Fälldin, på ­Salembornas linje, ­säger Sven-Ivar Jansson.

I Tullinge laddar Tullingepartiet för den kampanj som ska föregå omröstningen 2014. Förra veckan träffades partitoppen för att diskutera kampanjmaterial. Partiet ska trycka broschyrer, men kommer också att föra ut sina idéer via sociala medier.

– Inom ett halvår kommer vi i gång på allvar och då kommer folk att se det. Vi har en plan, som man brukar säga, och delnings­utredningen som gjorts av Sveriges kommuner och landsting ligger delvis i botten. Men hur det här ska gå till vill jag inte avslöja, det riskerar att ta udden av det hela, säger Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet.

Partiet kommer att driva kampanj i både norra och södra Botkyrka. Men enligt Thorén kommer kraftinsatserna att sättas in i Tullinge. Partiet tror inte att det är möjligt att nå en majoritet i hela Botkyrka kommun.

– Det är inte realistiskt. Men vi ska försöka få förståelse för att de andra delarna inte kommer att drabbas ekonomiskt. Men det kan vara svårt att förklara skatte­utjämningssystemet för folk. Syftet med systemet är att alla invånare i Sverige ska ha tillgång till en likvärdig service, oavsett vilken kommun du bor i. Fanns inte det skulle ju Sverige se ut som USA.

Socialdemokraterna kommer att föra en kampanj för ”en sammanhållen kommun”.

– Ingen tjänar på att dela upp samhället i mindre delar och en kommundelning kan man inte backa från, säger Joakim Berglund (S), valledare.

Även Socialdemokraterna kommer att kampanja utifrån kommundelningsutredningen.

– Bra att vi har en gemensam faktagrund att debattera utifrån.

Berglund talar bland annat om dialogforum under 2013, men tror att partiet börjar kampanja i början av 2014, eventuellt i samarbete med andra partier.

Moderaterna väljer linje i samband med nästa medlemsmöte.

Fakta

Tycker du att Tullinge ska bli en egen kommun?

Björn Sunnefors, Grödinge: ”Jag skulle rösta nej. Tullinge får också vara med och betala för norra Botkyrka.”
Elias Morad, Norsborg: ”Ja, om de vill bli egen kommun ska inte resten av Botkyrka sitta över dem.”
Touran Mehdizadeh, Tumba: ”Om Tullingeborna vill det säger jag ’ja’, även om skatte­intäkter förloras.”
Christina Lagerson, Alby: ”Jag vet inte hur jag kommer att rösta, men självklart kommer jag att rösta.”