ANNONS

Hemliga gäster i heta stolen i Skärholmen

Skärholmstorget, augusti 2017.
Det lär bli fullt hus på Skärholmstorget den 9 september.
Räkna med att det blir trångt på Skärholmstorget på lördag. Tusentals besökare brukar besöka Skärholmsdagen.
I år blir det allt från dancebattle till debatt om demokrati – och hemliga gäster i heta stolen. Dessutom invigs den nya biografen.
ANNONS

På lördag klockan 14.30  sätter sig två kända gäster i ”heta stolen” på Skärholmstorget. En av dem är politiker, en är artist och aktivist. De ska intervjuas av Skärholmens ungdomsråd, om sina engagemang.

– Vilka det är talar vi inte om, det ska vara en hemlighet. Ungdomarna vill att det ska vara en överraskning, säger Anette Manoti, samordnare för civilsamhälle/demokratiutveckling i Skärholmens stadsdel.

Intervjun med de hemliga Skärholmsprofilerna är ett av många inslag under Skärholmsdagen, som firas för sjunde året i rad, med stadsdelsförvaltningen som arrangör. Att det sker i början av september är ingen slump. Det var den 8 september 1968 som Skärholmens centrum invigdes, av prins Bertil.

Någon kunglighet är inte på plats i år, när centrumet fyller 49 år. Däremot blir det en dag späckad av både nöjen och allvar. Starten går klockan 11.45, då stadsdelsnämndens ordförande Lorena Delgado (V) invigningstalar.

Dancebattle på scenen

En kvart senare startar ett dancebattle, arrangerat av föreningen Folk.

– Alla får vara med! Men känner man sig lite osäker finns det också dansworkshops, som Fryshuset ordnar under förmiddagen, Anette Manoti.

Den som är nyfiken på afrikansk och indisk dans kan också testa det. Klockan 14-16 intar dansare från Kulturskolan scenen och ger besökarna chans att prova.

Det finns också mycket annat att ta del av. Inte minst Demokratitältet – en mötesplats där Skärholmens ungdomar tar upp viktiga frågor med gäster från föreningar, myndigheter och politiskt förtroendevalda.

– Skärholmsdagen har alltid haft ett Demokratitält. Det är en av idéerna med dagen – att verka för delaktighet och inflytande i samhället och berätta om hur man kan göra sin röst hörd, säger Anette Manoti.

ANNONS

Valambassadörer ordnar debatt

På plats i tältet finns bland andra de så kallade valambassadörerna i ”127:s röster räknas”. Klockan 12 startar den paneldebatt där de medverkar – en debatt som bland annat ska röra ungas delaktighet i samhället och vikten av att rösta.

Anette Manoti räknar med att det blir trångt på torget.

– Det brukar röra sig flera tusen människor på torget under dagen. Många har aktivt kommit till Skärholmsdagen. Andra har kommit till torget av andra skäl, och stannar kvar och deltar. Tomt har det verkligen aldrig varit!

Fakta

Detta händer undet dagen

Kl 11.45. Lorena Delgado, stadsdelsnämndens ordförande, invigningstalar.

Lorena Delgado (V), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

I Demokratitältet:

Kl 12.00. Paneldebatt. 127:s röster räknas och 127 Sisters debatterar med inbjudna gäster.

14.30 Hemliga gäster i ”heta stolen” intervjuas av ungdomsrådet.

På scenen:

Kl 12.00–14.00. Dancebattle.

Kl 14.00–16.00. Dansare från Kulturskolan visar danser från bland annat Indien och Västafrika. Chans att prova på! Poesi och noveller om livet i Skärholmen, av årskurs 8 på Engelska skolan. Musikgrupp från Kirgizistan uppträder

Vid Kulturhuset Stadsteatern:

Kl. 12.15: Den nya biografen invigs. Närvarar gör Kulturborgarrådet Roger Mogert, Kulturhuset Stadsteaterns vd Benny Fredriksson och Carolina Frände, chef för scenen i Skärholmen. Inbjudna och Skärholmsbor kan se en invigningsfilm. Öppet och fritt inträde fram till kl 17.00 med en filmer för olika åldrar och popcorn åt alla.

Även detta händer, bland annat:

Tävlingar i capoeria, bowling, fågelholksbygge, ansikts- och hennamålning, skapande ihop med Design S Lab. Chans att utmana schackmästaren Pia Cramling.

 

Källa: Skärholmens stadsdelsförvaltning
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.