”Hemligheten i en god våffla är mycket smör”

Våfflor Carlhälls gård
Thomas Eltvik på Carlhälls gård gräddar våfflor i ett högt tempo på våffeldagen.
Många stockholmare tog en promenad i vårsolen och mumsade våfflor på Carlhälls gård på Långholmen på våffeldagen.
Där gräddar Thomas Eltvik frasiga våfflor för glatta livet.
– Hemligheten i en riktigt god våffla är mycket smör, säger han.

Vår i luften på våffeldagen. Då passade många stockholmare på att njuta av den efterlängtade vårsolen med en promenad på Långholmen till Carlhälls gård. Här serveras det våfflor varje söndag – men extra många på våffeldagen.

Några av dem som mumsade våfflor där idag var Värmdöparet Susanne och Hasse Pettersson.

– Det passade perfekt med en promenad hit idag i det vackra vädret. Det tyckte både vi och resten av Stockholm, säger Susanne Pettersson med ett skratt.

Våfflor

Susanne och Hasse Pettersson äter årets första våffla på våffeldagen.

Värmdöparet har en speciell relation till Carlhälls gård på Långholmen.

– Vi hade vår bröllopsfest här för många år sedan. Sedan såg jag i mitt Facebookflöde att de serverar våfflor här och då passade det bra med en utflykt, säger Susanne Pettersson.

De har beställt varsin våffla med hallonsylt och grädde och hugger in.

– Mm, den var jättegod! utbrister Susanne Pettersson spontant. Våfflor ska vara frasiga och varma och det var den här. Ibland när man gräddar många skyndar man sig och slarvar lite, tycker jag.

våfflor

Thomas Eltvik gräddar våfflor på löpande band. Hallon- och hjortronsylt är populärast.

Våfflor varje söndag

I köket står Thomas Eltvik och gräddar våfflor på löpande band.

– Jag har gräddat 60 stycken hittills. Det kan bli upp emot hundra innan dagen är slut, säger han.

En ”vanlig söndag” säljer de ungefär 60 våfflor. På menyn finns våfflor med hallon- och hjortronsylt, men också mer matiga varianter med skagenröra och löjrom eller rårörda lingon och bacon. Men det råder ingen tvekan om vilka som är populärast.

– Det är de klassiska med hallon- och hjortronsylt. Jag har gjort en med bacon idag, de är lite svårflörtade, säger Thomas Eltvik.

Vad är hemligheten i en riktigt god våffla?

– Mycket smör, säger Thomas Eltvik, utan att tveka.

Hinner du äta någon våffla själv?

– Jag har käkat två stycken. Det måste man ju när det är våffeldagen!

Här käkar du våfflor i Stockholm