Hemliga dramat bakom klottret på Stadsbibblan

Skärmavbild från Fredrik Strages Instagram.
Skärmavbild på klotterbilden från Fredrik Strages Instagramkonto.
Någon hade strukit över arkitekten Gunnar Asplunds namn vid Stadsbibliotekets ingång. I stället skrevs namnet Sigurd Lewerentz dit.
Mitt i kan berätta historien bakom det nördiga klottret.

Det märkliga klottret, vid ingången till Stadsbiblioteket, uppmärksammades bland annat av journalisten Fredrik Strage som la ut en bild på sitt Instagramkonto.

Någon hade strukit över Gunnar Asplund – bibliotekets arkitekt – och lagt till namnet Sigurd Lewerentz.

”Arkitekten Sigurd Lewerentz har varit död i 42 år men har fortfarande sina fans”, skriver Strage i inlägget.

Bråket bakom gåtan

Mitt i har tagit reda på vad som ligger bakom det smått mystiska klottret.

Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz var jämnåriga arkitekter verksamma i början av 1900-talet i Sverige. Efter en arkitekttävling skulle de tillsammans rita Skogskyrkogården i Stockholm. Men någon gång under projektet ville Stockholms stad avbryta samarbetet med Lewerentz och låta Asplund slutföra arbetet själv.

– Ingen vet säkert vad som hände, men Lewerentz hade rykte om sig att inte vara den lättaste att arbeta med. Det är den svenska arkitekturhistoriens största drama, säger Eva Larsson, arkitekturhistoriker på Stadsmuseet.

Det finns inga dokumenterade källor kring det hela, men några av Asplunds medarbetare ska ha hört ett telefonsamtal där Stockholms stad tros ha ställt ett ultimatum: ”Antingen slutför du arbetet utan Lewerentz, eller så får någon annan jobbet”.

Fick en ”hype”

Asplund slutförde jobbet och blev ett stort namn i arkitekt-Sverige. Skogskyrkogården ses som ett av de viktigaste verken inom modern arkitektur och upptogs 1994 på Unescos världsarvslista.

– Han fick en ”hype”, något som troligtvis ledde till att han även fick rita Stadsbiblioteket, säger Eva Larsson.

Lewerens däremot, fick inte samma erkännande och de båda arkitekterna ska aldrig ha pratat med varandra efter uppbrottet. Gunnar Asplund skickade några brev med fredsambitioner, men 1940 dog han och relationen hann aldrig repareras. Eva Larsson tror att incidenten nu ligger bakom klottret vid Stadsbiblioteket.

– Det är nog någon ung arkitektförmåga som hört historien och tyckt det varit ett roligt ”prank”. Men om det skulle röra sig om klottrande Lewerentz-fans? Näe, det tror jag inte, säger Eva Larsson.

”Bildade busar”

På Stadsbiblioteket har den nördiga skadegörelsen nu sanerats.

– Det var i alla fall ett mycket intellektuellt klotter av några bildade busar, säger Erika Wallin kommunikatör på Stockholms stadsbibliotek.