ANNONS

Flest hemlösa i Enskede-Årsta-Vantör

Janne är en av många hemlösa som märkt av att akutboenden stängt i Söderort.
260 personer uppgavs vara hemlösa i stadsdelen i september 2018.
Enskede-Årsta-Vantör är den stadsdel som har flest hemlösa i hela staden och antalet har nästan fördubblats på två år, visar stadens hemlöshetsräkning.
En del av förklaringen till ökningen kan vara att det slarvades med räkningen förra gången.
ANNONS

Vartannat år räknar staden antalet hemlösa under ett dygn. För första gången sedan mätningarna började för 14 år sedan har antalet ökat något. I hela staden handlar det dock om en blygsam ökning – 19 fler personer var hemlösa i år jämfört med för två år sedan.

Allt fler ensamstående mammor blir hemlösa

Men i Enskede-Årsta-Vantör har antalet hemlösa nästan fördubblats de senaste två åren, enligt Stockholms stads hemlöshetsräkning – 2016 uppgavs 142 personer vara hemlösa i stadsdelen jämfört med 260 personer i år.

Alla räknades inte senast

Tillsammans med Skärholmen har Enskede-Årsta-Vantör den största ökningen i hela stan. Enskede-Årsta-Vantör har också störst antal hemlösa. Men den kraftiga ökningen kan bero på en räknemiss förra gången.

– Det blev fel i räkningen 2016. Alla de hemlösa som var aktuella då är inte med i räkningen. Det stämde inte med verkligheten, säger Veronika Stark, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen vuxen, på stadsdelsförvaltningen.

En räkning av antalet missbrukare gjorde samtidigt, vilket kan ha medfört att mätningarna blandades ihop.

Faktum kvarstår ändå att antalet hemlösa har ökat även sedan räkningen 2014 och att Enskede-Årsta-Vantör har flest hemlösa i staden.

 Vi har flest antal hemlösa i vår stadsel och vi behöver så klart jobba med det här, vi ser att det är ett stort och allvarligt problem.

ANNONS

Veronika Stark, avdelningschef.

– För mig blir uppdraget nu att tolka de är siffrorna. Vi har flest antal hemlösa i vår stadsel och vi behöver så klart jobba med det här, vi ser att det är ett stort och allvarligt problem. Vi har många utsatta områden och en stor stadsdel, säger Veronika Stark.

Vräkningar är prioriterade

Vräkningar, framför allt av barnfamiljer, är ett av de prioriterade områden som stadsdelen jobbar med.

– Det är viktigt att förebygga vräkningar och stötta människor i att behålla sitt boende för att minska antalet som blir hemlösa. De hemlösa är ingen homogen grupp, så vi behöver jobba på många olika fronter, säger Veronika Stark.

I höstas stängdes två akutboenden i söderort och akutboendet i Årsta ska flytta. Hur påverkar det?

– När beslutet kom kollade vi hur många av våra aktuella personer på missbruksenheten som bor på den här typen av boenden. Vi såg att det är en så pass liten grupp hos oss att det inte fanns anledning till oro.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.