Min lokala hjälte

Hemlösa får dålig hjälp att hitta bostad

Har du inte en fast inkomst och en årslön på över 180 000? Då kan du glömma att hyra bostad i Vallentuna.

Nu kritiseras kommunen för bristande stöd för hemlösa.

Trycket på hyreslägenheter i Vallentuna är stort. Men för en person som kommer från socialt och ekonomiskt utsatta förhållanden kan det vara svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Enligt Socialstyrelsen finns 60 hemlösa i Vallentuna. Trots det saknar kommunen tillräckliga riktlinjer för bostadsförsörjning för hemlösa, det skriver Stockholms stadsmission i sin senaste rapport Hemlös 2013.

Bara 36 procent av landets storstadskommuner har antagit de nya riktlinjerna, trots att lagen kräver det.

– Det är svårt att säga om det beror på okunskap eller om man helt enkelt inte prioriterat det, säger Marika­ Markovits, direktör vid Stockholms stadsmission.

Ett sätt för kommunen att stödja hemlösa är att anta sociala målsättningar för de allmännyttiga bostadsbolagen – till exempel genom att släppa in hyresgäster med lägre inkomst.

Det kommunägda Össebyhus i Vallentuna har inga sådana mål. Tvärtom ställer företaget höga krav på sina hyresgäster.

För en lägenhet med en hyra på 5 000 krävs en månadslön på 15 000 kronor. Dessutom får man inte ha några betalningsanmärkningar eller klagomål från tidigare hyresvärdar.

En omöjlig ekvation för många, enligt Marika Markovits.

– De här kraven är anledningen till att så många står utanför bostadsmarknaden. Pensionärer till exempel kan ha en månadsinkomst på 10 000 kronor, säger hon.

Enligt kommunalrådet Örjan Lid uppfyller kommunen kraven på andra sätt.

– Vi har en bostadsbyggnadsprognos som gör att vi hela tiden utökar tillgången på bostäder. Dessutom har vi bra kontakt med de ­sociala myndigheterna för att tillgodose lägenheter till socialt utsatta grupper.

Det är inte aktuellt att lätta på kraven för Össebyhus hyresgäster, menar han.

– Alla bostadsbolag har krav på sina hyresgäster, det är vi inte ensamma om. De regler som vi har nu är tillräckliga för att lösa de problem som uppstår.

Fakta

Riktlinjer bara i en tredjedel av kommunerna

Det finns 34 000 hemlösa personer i Sverige.

Att anta riktlinjer för bostadsförsörjning är ett sätt för kommunerna att göra det lättare för socialt utsatta personer att få bostad.

Lagen kräver att alla kommuner ska anta nya riktlinjer för bostadsförsörjning varje mandatperiod.

Endast 36 procent av landets storstadskommuner har antagit nya riktlinjer efter 2010.

Källa: Socialstyrelsen, Stockholms Stadsmission