ANNONS

164 hemlösa i Hässelby-Vällingby – men ökar det?

hemlöshet
164 hemlösa personer fanns i Hässelby-Vällingby i september i fjol, enligt en mätning.
Enligt en ny rapport från Stockholms stad skulle antalet hemlösa i Hässelby-Vällingby ha nästan fördubblats på två år. Men ökningen beror troligen på en felmätning, enligt stadsdelsförvaltningen.
ANNONS

Om förändringarna i hemlöshet är små i staden som helhet så ser det åtminstone på pappret värre ut i Hässelby-Vällingby. Där var 164 personer hemlösa under det undersökta septemberdygnet 2018 – att jämföra med 88 vid mätningen 2016, enligt Stockholms stads undersökning. Det skulle innebära en ökning med hela 86 procent.

Men Birgitta Hedlund Kenttä, biträdande chef på vuxenenheten på stadsdelsförvaltningen, tycker att man ska ta uppgången med en nypa salt, eftersom siffrorna för 2016 troligen är felaktiga på grund av brister i rapporteringen. I de föregående mätningarna 2014 och 2012 noterades 154 respektive 193 hemlösa, alltså mer i nivå med 2018 års siffror.

– Jag kan inte se att det skett någon markant förändring hos oss under de här åren. Troligen gick någonting fel i mätningen 2016, säger hon.

Av de 164 hemlösa som noterades i Hässelby-Vällingby i september i fjol var 110 män och 54 kvinnor. Stadsdelen arbetar med dem dels via uppsökande verksamhet, dels genom träfflokalerna Vistet i Hässelby och Kafé i gemenskap i Vällingby.

– Det är en grupp där många har varit hemlösa länge och står utanför samhället. Sedan kan det finnas oerhört varierande orsaker till att de hamnat där.

Ofta saknar de hemlösa tilltro till samhället efter att ha rasat igenom alla skyddsnät. Det gör dem svåra att nå med insatser.

Det är en relativt liten andel av dem som räknas som hemlösa som i praktiken sover ute. Men de finns.

– Vi möter ett antal individer som sover ute, i skogen, i tält eller i utrymmen som de lyckats ta sig in i. Vi försöker nå dem med uppsökande verksamhet, men det är svårt, säger Birgitta Hedlund Kenttä.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.