Hemlösa katters fristad är hotad

Mia Rudbäck med katten Valter i famnen. ”Det är oerhört sorgligt att Kattstallet inte får vara kvar”, säger hon.
Mia Rudbäck med katten Valter i famnen. ”Det är oerhört sorgligt att Kattstallet inte får vara kvar”, säger hon.
De hemlösa katternas fristad Kattstallet i Åkeshov måste tvångsflytta.

– Ännu ett exempel på vilken låg status katter har, säger Ann-Charlotte Hell, ordförande i Föreningen kattstallet.

Greta har knappt några öron. De förfrös och hade trillat av när hon kom till Kattstallet i januari. Hon är en av katthemmets 50 katter. Vissa har varit hemlösa, andra vanvårdade.

Nu är deras framtid oviss. Kattstallet måste lämna sina lokaler senast i årsskiftet 2013/2014 – när hundhemmet i huset växer.

– Det är oerhört sorgligt. Det finns cirka 10 000 hemlösa katter i Stockholm och bara sex katthem. Vi är dessutom ett av tre hem som har avtal med polisen, säger Mia Rudbäck, verksamhetschef på Kattstallet.

En trappa ner i samma byggnad ligger Hundstallet. Hundhemmet drivs av Svenska hundskydds­föreningen som äger fastigheten och hyr ut övervåningen till Kattstallet. Men hyreskontrakt förlängs inte efter 2013.

En orsak är att både hund- och kattburarna måste vara större, ­efter en lagändring från Jordbruksverket. Samtidigt har Hundstallet fått in 500 hundar per år i stället för 250 årligen som tidigare. Av de skälen måste katthemmet flytta så att hundarna också kan vistas på övervåningen.

– När Jordbruksverket ändrade föreskrifterna 2008 kunde de som byggt enligt de gamla reglerna ansöka om en femårig dispens. Nästa år går dispensen ut och då måste vi ha större hundboxar, säger Ulf Uddman, ordförande i Svenska hundskyddsföreningen.

Han berättar att man försökt köpa loss mark för att bygga ut stallet. Men det blev nej.

– Vi vill ta över ytan ner mot Åkeshovs tunnelbanestation. Kommunen har sagt att det nog ska gå, men först om fyra år då detaljplanen tidigast kan ändras, förklarar han.

Ann-Charlotte Hell, ordförande i Föreningen kattstallet, tycker det är märkligt att en rik organisation som Svenska hundskyddsföreningen inte hittat en bättre lösning.

– Dessutom sponsrade Svenska djurskyddsföreningen med åtta miljoner kronor för att bygga ett katthem ovanpå Hundstallet. Det är nästan hälften av vad hela huset kostade. Därför är det konstigt att man nu så lättvindligt ska använda övervåningen för hundar, säger hon.

Tvångsflytten är ännu ett exempel på att katter har mycket lägre status än hundar, enligt Hell.

Nu har Föreningen kattstallet ett år på sig att hitta en ny lokal – och hundskyddsföreningen sponsrar flytten med en miljon kronor. Men det räcker inte för att inreda ett nytt katthem som måste vara minst 500 kvadratmeter stort.

– Det blir också svårt att hitta en lokal i Stockholm som passar våra behov, säger Ann-Charlotte Hell.

Fakta

”Vi behöver ett hem”

Namn: Emi.

Ålder: 6–7 år.

Upphittad: I Tensta den 7 januari.

Namn: Valter.

Ålder: 1 år.

Upphittad: I Aspudden den 26 januari.

Namn: Rune.

Ålder: 8 veckor.

Upphittad: Vanvårdsfall.

Namn: Greta.

Ålder: 3–4 år.

Upphittad: Söderort. Lades in på Bagarmossens sjukhus för köldskador.