ANNONS

Hemlösa ockuperar förskola

Hemlösa tänker ockupera en tom förskola i Rosenlundsparken – eftersom staden vill tvinga dem att flytta.

– Vi har ingenstans att ta vägen. Vi går inte frivilligt, säger Kalle Toumas, som bor på förskolan.
ANNONS

Sedan början av september har mellan tio och femton hemlösa bott i Mariagårdens förskola vid Rosenlundsparken. Förskolan har stått tom då barnen fått flytta på grund av att det ska byggas nya bostadsrätter i parken.

Men nu måste även de hemlösa flytta. Stockholm stad som äger marken stängde av vattnet i tisdags och har sagt att de hemlösa måste flytta frivilligt, annars kommer staden kontakta kronofogden och ta hjälp av polisen för avhysning.

– Vi har haft regler om att ha bra ordning, vem som helst har inte fått flytta in. Vi har skött oss, plockat upp efter oss. Jag förstår inte varför vi ska behöva flytta, säger Kalle Toumas, en av de hemlösa som bott en månad i lokalerna.

Bredvid honom står Magdalena, som arbetar med välgörenhet för hemlösa.

– Var ska de ta vägen? De har ingenstans att gå, säger hon.

Kalle Toumas tar med oss in i förskolan och visar runt i köket och sitt eget rum, en toalett där han lagt in madrasser som förskolan lämnat efter sig. På golvet ligger en hög med serietidningar. På väggarna finns rester av förskoleverksamheten i form av gamla teckningar och i hyllorna ligger kvarlämnade leksaker och barnböcker.

– Jag har tidigare bott i tält, men det har hänt otäcka saker då. Jag har blivit rånad. Vart jag ska ta vägen om de tvingar bort oss, det vet jag inte.

Han och flera andra hemlösa som bor på förskolan berättar att polisen och stadens väktare vetat om att de bott i lokalerna – men att de sett igenom fingrarna, så länge de hemlösa skött sig.

– Polisen och väktarna har velat komma in när de vill för att kolla genom rummen. Se så att ingen mår dåligt eller gör något som man inte får. Och det har de förstås fått, säger Kalle Toumas.

ANNONS

Polisen på Södermalm bekräftar att de känt till att personer övernattat i lokalerna. De senaste dagarna har polisen haft en ökad närvaro på förskolan, i och med stadens besked på tisdagen om att de boende måste flytta.

– Vi har rapporterat några personer för olaga intrång. Men vi är inte där för att slita och dra i personerna och föra ut dem med våld. Vi vill att vår kontakt ska vara kommunikativt och ödmjukt, säger Niklas Janlén, som arbetar operativt på Södermalmspolisen.

Ännu har inte polisen fått något avhysningsbeslut.

– Vi avvaktar besked från Kronofogden. Vi får se vad som händer, säger Niklas Janlén.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.