ANNONS

Hemlösa slog upp läger i Hanveden

Delar av lägret med hemlösa som avhystes från Sollentuna i torsdags har flyttat till Hanvedens idrottsplats.
ANNONS

– Lägret har hamnat på en helt tokig plats. Vattentäkten är ett skyddsobjekt, säger Haninges säkerhetschef Bo Jensen.

Lägret med runt 100 personer avhystes från Sollentuna i torsdags. Hälften tackade ja till erbjudandet om en hemresa, men runt 30 personer tog sig till Hanvedens idrottsplats.

I slutet av helgen fanns 13 husvagnar på platsen, vilket oroar kommunen. Lägret är uppställt mitt på kommunens vattenskyddsområde. Det finns en stor risk att dricksvatten­reserven förorenas, enligt kommunen.

Säkerhetschef Bo Jensen är bekymrad.

– Vi har lämnat över information till personer i lägret där vi uppmanat dem att lämna platsen. Vi har ett hyfsat starkt skäl att avvisa lägret och eftersom de står på vattentäkten kanske processen påskyndas. Men det är kronofogden som beslutar om avhysning och erfarenhetsmässigt tror jag inte på någon flytt tidigare än i slutet av denna vecka, säger han.

Det är en helt ny situation för kommunledningen.

– Vi vidtar åtgärder direkt. Det här är ju människor som far väldigt illa och det är ett problem som sträcker sig utanför Haninge. Vi måste hitta sätt så att Rumänien tar hand om frågan på hemmaplan, säger Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

På grund av föroreningsrisken av grundvattnet har kommunen nu utökat tillsynen vid vattenverket för att skydda vattentäkten.

ANNONS

Apoteksrånare på fri fot

JORDBRO En kvart innan stängning förra måndagskvällen rånades Apoteket i Jordbro centrum. Mannen, med halsduk för ansiktet, kom in vid 17.45-tiden och hotade personalen med kniv och hammare. Han tvingade till sig en mindre summa pengar innan han försvann. Mannen tros vara i 25-årsåldern.

Flera vittnen såg händelsen, men ingen person hade gripits för rånet i fredags. Apoteket hade öppet som vanligt resten av veckan.

Vi har ett hyfsat starkt skäl att avvisa lägret.

huggorm i västerhaninge ringlade ut i vårVärmen

VÄSTERHANINGE Denna huggorm hittade Västerhaningebon Tove Blomberg i en skogsslänt ovanför Åby ängar i tisdags förra veckan.

Huggorm i början av mars är tidigt, enligt Lena Bondestad på länsstyrelsen.

– Det är tidigt, men är det varmt finns det inga hinder för dem att komma ut. Allt har att göra med vädret och de ökar dessutom i antal i södra Sverige.

Huggormarna är de enda giftiga ormarna i Sverige.

ANNONS