Hemlösa stängs ute från sovplats

Här, under Jeppes trappor, sov tidigare hemlösa i skyddet från regn och med lite värme strömmande från luftventilen i betongväggen.
Här, under Jeppes trappor, sov tidigare hemlösa i skyddet från regn och med lite värme strömmande från luftventilen i betongväggen.
Ett galler för 200 000 kronor är det nya sättet att hålla borta hemlösa tiggare från regnskydd och värme från luftventiler på Kungsklippan.

Det ökar tryggheten, säger stadsdelen.

Men gallret får nu kritik.

Plötsligt stod gallret bara där längst Jeppes trappor som leder från Kungsholmsgatan och upp till Kungsklippan och Stadsarkivet.

Vid trappan har hemlösa tidigare kurat ihop sig om natten för att få skydd från regn och varmluft från ventilerna i betongväggen. Nu är platsen helt avspärrat av ett stort glänsande stålgaller.

– Efter många klagomål på stor otrygghet i området har stadsdelen satt upp ett smidesstaket för att därigenom öka tryggheten i området, skriver Kungsholmens park­ansvarige Bo Höglund i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i och berättar att staketet kostade 200 000 kronor.

Enligt polisen Stefan Holmén har det under hans fyra år som när­polischef på Kungsholmen alltid bott personer under trappan, både hemlösa svenskar och fattiga EU-medborgare.

De har skräpat ner ibland, men han kan inte minnas någon gång någon förbipasserande blivit utsatt för brott på platsen.

– Någon enstaka gång har det varit bråkigt när personer som ­sovit där varit oense med varandra.

På det anonyma och kontroversiella internetforumet Flashback har grannar diskuterat platsen ­sedan i höstas – ofta i hårda ordalag. Flera stör sig på de hemlösa och vissa skriver att de funderar på att göra falska polisanmälningar mot människor där.

Bienvenido Flores Suarez, som arbetar med EU-migranter som tigger i Stockholm, blir överraskad när han hör talas om gallret på Kungsklippan. Enligt honom leder det bara till att de som sover ute flyttar sig lite till ”ett annat hörn”.

– Det här är beklagligt. Den nya strategin förvånar mig. Det är inte en lösning på problemet, säger han.

Enligt stadsdelsnämndens ordförande Arvid Vikman (S) har staketet satts upp av trygghetsskäl.

– Boende har upplevt det otryggt och det har varit en miljö där inne som varit sanitärt olämplig, säger han.

Arvid Vikman känner inte till om socialtjänsten har konsulterats i samband med uppsättandet av staketet. Enligt honom finns det inga liknande projekt på gång på andra platser på Kungsholmen vad han vet.

Kostnaden för staketet tycker han är rimlig.

– Det låter mycket men då får man också se vad det kostat i sanitära åtgärder på platsen.

Boende har upplevt det otryggt och det har varit en miljö där inne som har varit sanitärt olämplig.arvid vikman (s), stadsdelsnämndens ordförande

Fakta

Flera läger på Kungsholmen

Just nu finns ungefär 600 hemlösa EU-medborgare i Stockholm enligt kommunen.

Det finns inga siffror på stadsdelsnivå men Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om flera läger på Kungsholmen.

Stockholms stad ska i april utöka antalet härbärgesplatser för hemlösa inom ett projekt som kallas Vinternatt.

Källa: Stockholms stad