Hemma från Hollywoodsuccén

Han utgör ena halvan av regissörsduon bakom succéfilmen ”Underworld: Awakening” som gick rakt upp på den amerikanska biotoppens första plats.

Nu har Björn Stein lämnat Hollywoodhysterin och landat i vårdcentralsvardagen i Vasastan.

Tillsammans med kollegan och mångårige parhästen Måns Mårlind fick han en budget på 70 miljoner dollar för att göra den fjärde filmen i Underworld-serien med brittiska filmstjärnan Kate Beckinsale i huvudrollen.

I 13 månader ockuperade den nattsvarta actiontillvaron i ”Underworld: Awakening” all deras vakna tid. Enklast kan filmen beskrivas som en orgie i blod, vampyrer, explosioner, varulvar, skottsalvor och mera blod.

– Vi fick uppdraget att lägga till action och så här i efterhand kan jag känna att jävlar vad vi gjorde det. Den är sjukt intensiv, som en berg- och dalbaneride, säger Björn Stein, som först nu kan se filmen med viss distans.

Ett par månader har gått sedan succépremiären i USA, där filmen spelade in hela 168 miljoner kronor bara under premiärhelgen.

Den rusade upp på första plats på den amerikanska biotoppen. Samtidigt satt Björn Stein på planet hem för att kastas in i en verklighet av dagislämning, hundpromenader och den svenska sjukvården.

– Vi hade varit på galapremiären, gått på röda mattan och varit på en stor fest. Sen på flyget hem blev jag magsjuk och kom direkt tillbaka till vårdcentralsvardagen, säger Björn Stein och konstaterar att kontrasterna är enorma.

Han har lämnat vad han själv beskriver som ett cirkusliv och en tillvaro i ett alltid soligt Los Angeles. Hemma i Vasastan har vårsolen nyss ingjutit nytt hopp i vinterbleka ansikten som letat sig ut på uteserveringarna.

I Hollywood vet alla viktiga personer vilka han och Måns Mårlind är, men i Sverige är de fortfarande doldisar. Björn Stein kan gå ut med hunden i Vasaparken utan att en enda människa vänder sig om.

Än så länge är regissörsduon kanske mest kända för den svenska publiken för drama- thrillern ”Storm” med Eva Röse. ”Underworld: Awakening” gick upp på bio här för ett par veckor sedan.

Mottagande har varit som väntat, enligt Björn Stein. Recensenterna har delat ut svala tvåor och treor i betyg. Å andra sidan verkar det vara fansen, inte kritikerna som omfamnar den.

– Filmerna har en jättestor fanskara. För oss känns det oerhört skönt att se att den har gått så väldigt bra. I USA är det här på ett så mycket tydligare sätt en ­affärsverksamhet. Tidigare var man tvungen att bevisa sig. I de möten vi har nu så tar folk en på allvar på ett helt annat sätt.

Efter 13 år i Vasastan är stads­delen trots USA-turerna fortfarande hemma för Björn Stein. Men att fullt ut ta steget och bosätta sig i Los Angeles diskuteras fram och tillbaka vid köksbordet.

– Det är det svåraste, att veta var man ska bo och verka. Nu har de herrgårdsost och kaviar och allt det där, där borta. Men i Vasastan har vi vårt sociala nätverk och vårt liv, hunden och dagiset. Det lilla livet.

Björn Stein trivs med att arbeta i Hollywood. Men Vasastan är forfarande hemma för regissören.

Fakta

Från ”Spung” till ”Underworld”

Namn: Björn Stein.

Ålder: 41 år.

Bor: Sankt Eriksgatan.

Familj: Fru och son, snart fem år. Och den bruna labradoren Dolly.

Aktuell: Regisserade tillsammans med Måns Mårlind ”Underworld: Awekening”, den fjärde filmen i en serie filmer om vampyrer som strider med varulvar.

Historik: Har bland annat regisserat Storm (2005) och ”Shelter” (2010), samt tv-serierna ”Snapphanar” och ”Spung”.