ANNONS

Hemmafödseln slutade lyckligt

Lukas Björkman och Lisen Hönig hjälpte sin dotter till världen utan barnmorska.
Lukas Björkman och Lisen Hönig hjälpte sin dotter till världen utan barnmorska.
Bebisen hade bråttom. Två timmar efter de första värkarna tittade hon ut – hemma i badrummet på Pilgatan.

– Jag har aldrig känt det måttet av panik, säger pappa Lukas Björkman som fick agera barnmorska.
ANNONS

Vid femtiden på morgonen den 3 januari gick höggravida Lisen Hönig upp för att gå på toaletten. Drygt två timmar senare satt hon med en nyfödd dotter i famnen.

Tiden däremellan var en blandning av intensiv smärta, oro och största tänkbara lycka.

– Jag var inställd på att ha en sådan förlossning som de flesta förstföderskor har. Vi hade gått på profylaxkurs och lärt oss andas. Men när värkarna kom i gång kunde jag inte fokusera på något annat än hur ont det gjorde. Det var som att hela kroppen drogs ihop i kramp, säger Lisen Hönig.

Första beskedet från sjukhuset var att avvakta. Lisen lade sig i badkaret medan sambon Lukas duschade henne med varmt vatten. Sedan hände allt på en gång. Lisen började blöda, vattnet gick och värkarna blev allt svårare att stå ut med.

– Jag tänkte, hjälp vad ont det gör. Vi kände nog båda att det skulle bli en väldigt jobbig förlossning.

Lukas Björkman ringde BB igen och sa att de gärna ville komma in. Lisen hade då så ont att hon inte kunde prata med personalen. Ändå blev beskedet att vänta hemma några timmar till.

Men så lång tid behövdes inte. Klockan sexton minuter över sju, stående i badrummet, födde Lisen en liten dotter. Den ofrivillige barnmorskan Lukas beskriver känslan som overklig.

– Jag kommer ihåg varje sekund som i slow motion: Chocken av att se ett huvud komma ut. Ta emot, vända rätt och ta bort navelsträngen runt halsen. Jag har nog aldrig känt det måttet av panik.

– Men när hon blinkade till, öppnade ögonen och tittade på mig – det var helt fantastiskt. Det ögonblicket är det sista jag kommer att glömma om jag blir dement.

ANNONS

Policyn vid länets förlossningsavdelningar är att de som ska föda ska få komma in till sjukhuset när de vill. Är det fullt ska man hänvisas till ett annat sjukhus. Men verkligheten är ibland en annan.

– Alla sjukhus har en koordinator, en erfaren barnmorska som bedömer om kvinnan kan stanna hemma eller inte. Ett par gånger i månaden kan det dyka upp toppar i antalet födslar då det är platsbrist i hela Stockholm. Då blir det lätt att man säger till kvinnan att vänta hemma så länge det går, säger Agneta Zellbi, överläkare på Södersjukhusets kvinnoklinik och sakkunnig åt landstinget.

Bilden bekräftas av Ann Olsson, chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus.

– Har vi mycket att göra månar vi om att mammorna ska vara hemma så länge som möjligt. De har det oftast bättre hemma än hos oss där de kan tvingas vänta på ett ledigt rum. Det kanske inte heller finns personal som kan se till dem, säger hon.

Närmaste tiden ser kritisk ut.

– Det är många som ska föda de närmaste månaderna. Men vår ambition är att alla som vill komma in ska få göra det.

Enligt experterna är det extremt sällan en förstföderska föder på bara två timmar.

– Därför kan jag förstå att en sådan här felbedömning inträffar, säger Kyllike Christensson, professor i reproduktiv hälsa vid Karolinska institutet.

Vilka är riskerna vid en oplanerad hemförlossning?

– Risken för blödning eller infektion är inte större än på sjukhus. Det viktiga är att man torkar av barnet, håller det varmt och sedan tar sig in till sjukhus.

Eftersom allt gick bra och bemötandet på BB i övrigt var proffsigt vill Lisen Hönig och Lukas Björkman inte peka ut sjukhuset.

– Men visst hade vi varit glada om vi fått komma in redan första gången vi ringde, säger Lukas.

– Medan vi väntade på ambulansen pratade vi hela tiden med 112, säger Lisen. Det var först efter en stund vi kom ihåg att kolla vad det var för kön. Lukas stod i kalsongerna i trapphuset för att ta emot ambulanspersonalen när jag ropade ”Det är en tjej!”.

Fakta

63 BB-platser

I Stockholms läns landsting finns sju förlossningsenheter med sammanlagt 63 platser. Flest har Danderyds sjukhus med 14 platser.

Under 2011 föddes 28 167 barn i länet. Flest födslar var det i juli och augusti.

Källa: Landstinget