Hemmapubliken svek musikfesten

Publiken svek Huddinge-festivalen. Dubbelt så många skulle ha behövts för att det skulle ha gått jämt ut.

Men trots att en ekonomisk katastrof hotar så lever hoppet om en fortsättning.

Det blev inte som Stefan Johansson och kollegorna på Stage Heaven hade tänkt. Bara 4 000 besökare kom till Björkängshallen under festivaldagarna i början av juni.

Artisterna och de som kom under de fyra dagarna hade visserligen en riktig fest med både rock, klassiker, symfoniorkester och dansmusik.

– Man ska komma ihåg att det bara kom 900 till Sweden Rock första året, säger Stefan Johansson.

Han försöker vara positiv och optimistisk. Att så många kom och hade roligt är bra. Men visst är det klart att 2012 års Huddinge Festival blev en riktig besvikelse. Själv hade han hoppats på fyra gånger så många besökare.

Nu försöker han samla sig och ordna upp situationen. Själv har han arbetat upp till 15 timmar om dygnet med projektet de senaste två åren. Ambitionen är att det ska bli en fortsättning.

En anledning till att det gick så illa kan ha varit vädret. På lördagen spöregnade det och termometern visade 4 grader. Så kallt hade det inte varit på 84 år.

– Men vädret var nog inte huvudsaken, tror Stefan Johansson.

Högst några hundra kan ha hållit sig hemma på grund av det, menar han. Det som förvånar honom mest är att inte fler Huddingebor kom och att inte fler köpte biljetter i förväg. En fjärdedel av publiken kom långväga ifrån.

Att kommunens jazzdagar hölls strax före, och alldeles gratis, tror Stefan inte påverkade. Men kanske avskräckte biljettpriset några.

– Men i så fall hade vi inte heller kunnat ha artister som Europe, Tommy Körberg, Orup och Takida, konstaterar han och berättar att man haft pressackrediteringar både från New York och London.

Kanske satte man ambitionen för högt, kanske var fyra dagar för mycket.

– Vi får fundera på det till nästa gång, säger han.

Han hoppas verkligen att det ska bli en nästa gång. Stefan Johansson brinner för sin festival. Han har själv spelat musik i hela sitt liv. För några år sedan beslutade han sig för att försöka realisera sin dröm.

Att festivalen blev just i Huddinge, där Stefan Johansson bor sedan många år, är ingen tillfällighet.

– Hade vi arrangerat det här lite närmare stan hade det kanske kommit mer folk. Men jag tyckte det skulle vara kul om något hände här i förorten också, säger han.

Huddinges kommunikationschef Roger Höglund säger att kommunen är väldigt nöjd med att Huddinge Festival heter just så och att den också gett draghjälp och gjort reklam för att kommunen får sin 100 000:e invånare.

– Det hjälpte till, säger han och tillägger att han hoppas att festivalen får en fortsättning. Om kommunen kan ge stöd är dock tveksamt.

– Vi måste fortsätta att vara varsamma med pengarna, säger han.

”Man ska komma ihåg att det bara kom 900 till Sweden Rock första året”, säger arrangören Stefan Johansson.