ANNONS

Hemmavideon tog Margareta till Hollywood

Margareta Pettersson med Rolf Lassgård, som spelar vetenskapsmannen Jørgen Asbjørnsen.
Margareta Pettersson med Rolf Lassgård, som spelar vetenskapsmannen Jørgen Asbjørnsen.
Möt Sveriges nya skådis på export: Margareta Pettersson från Vasastan.
Möt Sveriges nya skådis på export: Margareta Pettersson från Vasastan.
Margareta Pettersson har bott i Vasastan i 20 år.
Margareta Pettersson har bott i Vasastan i 20 år.
Margareta Pettersson spelar mot Matt Damon i långfilmen "Downsizing".
Margareta Pettersson spelar mot Matt Damon i långfilmen "Downsizing".
Vasastadsbon Margareta Petterssons resa till Hollywood är smått otrolig.
Men en mobilkamera spelade hon in en audition i sitt vardagsrum – och fick en roll i storfilmen Downsizing.
I vår syns hon på vita duken med Matt Damon, Rolf Lassgård och Christoph Walts.
ANNONS

Kan vi rädda världen genom att krympa oss till storleken av en handflata? Den frågan ställer sig ett gäng norska forskare i den kommande Hollywoodfilmen Downsizing. Regissör är Oscarsbelönade Alexander Payne, känd för filmerna Descendants och Sideways.

Letade i två år

Men länge var det oklart om filmen skulle bli av. I två år letade Payne febrilt efter en skådespelare som kunde spela rollkaraktären ”Solveig” – en excentrisk miljonärsdotter som överlåter sin gård till idealistiska miljökämpar. Trots hundratals auditions förblev rollen otillsatt.

Margareta Pettersson från Vasastan fick höra talas om rollen och blev genast intresserad. Inte minst på grund av rollistan, som innehöll stjärnor som Matt Damon och Christoph Waltz.

– Jag visste att han sökte skandinaviska kvinnor i min ålder och mina vänner sa att rollen var perfekt för mig. Så jag skickade ett mejl till Alexander Payne och skrev ”I want to participate in the movie with Matt Damon”, säger hon.

Margareta Pettersson spelar mot Matt Damon i filmen Downsizing. Foto: Paramount Pictures

Gjorde audition i vardagsrummet

Kort därefter fick hon svar. Margareta blev ombedd att spela in en auditionvideo. Till sin hjälp hade hon en mobilkamera, ett par lampor och en skådespelarkollega. Scenen iscensattes i hennes vardagsrum i Vasastan.

– Min kollega fick spela både Matt Damon och Christoph Waltz, samtidigt som hon spelade in allt med mobilen. Det var ganska tekniskt krävande, men det gick.

ANNONS

Alexander Payne gillade vad han såg, men ville göra en intervju med Margareta över Skype innan han bestämde sig. Efter lite teknikstrul fick de kontakt.

– Jag var nervös, men det gick väldigt bra. Det kändes väldigt naturligt och otvunget att prata med honom. Vi klickade, säger Margareta Pettersson.

Skådisarna är ”Crème de la crème”

Snart satt Margareta Pettersson på ett flyg till USA på väg mot sitt första uppdrag i Hollywood. Inspelningarna pågick i nära tre veckor – i ett stekhett Toronto.

– Det var en fantastisk upplevelse. Alexander Payne är en oerhört generös och ödmjuk regissör. Han får verkligen fram det bästa i varje skådespelare. Och skådespelarna i filmen är verkligen crème de la crème, säger hon.

Margareta Pettersson är etablerad. Hon har arbetat med Ingmar Bergman, Lasse Hallström och medverkat i svenska filmer och tv-serier som Hipp Hipp Hora och Mäklarna. Nu är hon redo för nya uppdrag på andra sidan Atlanten.

– Det är lätt att tro att skådespelarna i de stora Hollywoodfilmerna är märkvärdiga, men så är det inte alls. Alla sliter som djur, från den minsta statisten till de största stjärnorna. Jag vill gärna komma tillbaka igen.