Följ med in i Hemmesta sjöängs gäddfabrik!

Oscar Olseryd visar hur det går till när han fångar en gädda.
Oscar Olseryd visar hur det går till när han fångar en gädda.
Varje gädda är unik. "Att se en gädda igen är som att träffa en skolkamrat från 7:an"
Varje gädda är unik. "Att se en gädda igen är som att träffa en skolkamrat från 7:an"
Jan Fransila och barnbarnet Vilhard Fransila, till höger, är fascinerade av gäddfabriken.
Jan Fransila och barnbarnet Vilhard Fransila, till höger, är fascinerade av gäddfabriken.
Alla gäddor mäts, vägs och fotograferas.
Alla gäddor mäts, vägs och fotograferas.
Restaureringen av Hemmesta sjöäng har blivit en succé. Här produceras 100 000-tals fiskyngel av arterna gädda, abborre, mört och braxen. Mitt i vattnet står biologen och fisknörden Oscar Olseryd redo att håva in de största av dem alla. Följ med honom och Lokaltidningen Mitt i in i gäddfabriken!

– Här kommer den!

Oscar Olseryd, biolog på Sportfiskarna, visar oss hur det går till när han plockar upp en gädda. Försiktigt sticker han ner håven i den stängselbeklädda fällan och snabbt får han tag i en fisk, som läggs på en filt. Den mäts, vägs och fotograferas och eftersom att varje gädda har ett alldeles eget mönster går de att känna igen och följa år efter år.
– Att se en gädda igen är som att träffa en gammal skolkamrat från sjuan, säger Oscar Olseryd.

Här kan Hemmestaborna hämta kraft

För några år sedan fanns här bara en nedskräpad och utdikad våtmark. Idag sjuder Hemmesta sjöäng av liv. Här häckar ovanliga fåglar, fiskarna leker igen och Hemmestaborna har fått en rekreationsplats där det går att hämta kraft.

LÄS OCKSÅ: Här besöker kungen Hemmesta sjöäng

Jan Fransila med barnbarnet Vilhard.

Jan Fransila är en av alla dem som ofta tar promenader nere runt sjöängen.
– Det är alltid folk här. Jag tycker nog att kommunen har lyckats riktigt bra med det här området. Det har tagit sig. Jag trodde inte att det skulle bli så bra, men det har det blivit. Och nu när krossen är tyst så är det ännu bättre, säger han.

”Restaureringen är en succé”

2012 påbörjade Värmdö kommun en restaurering av Hemmesta våtmark tillsammans med Världsnaturfonden WWF, Trafikverket, Naturskyddsföreningen, fågelklubbar och sportfiskare. Fyra miljoner kronor satsades. Nu beräknas området vara värt 20 miljoner.
– Det visar att om man bara ger naturen rätt förutsättningar att lyckas så blomstrar den. Restaureringen av Hemmesta sjöäng är en succé, säger Oscar Olseryd.

Över 300 gäddor – på en månad

På flera platser runt omkring sjöängen sitter skyltar som informerar om vad som pågår; nu leker gäddorna och alla fiskar ska inventeras. För tre år sedan fångades 62 gäddor in under hela säsongen. Bara i mars i år räknades antalet till hela 330 stycken.

I så väl solsken som spöregn och snö står Oscar Olseryd redo med håven i det iskalla vattnet för att få hälsa på gäddorna.
– Vad ska jag säga, fiskar är min grej! säger han.

Kan minska övergödning

Förutom att området lockar fågelskådare och att det har blivit en plats att andas på fyller även fiskarna en viktig funktion. Gäddorna, i egenskap av toppredatorer, kan faktiskt hjälpa till med att minska övergödningen i Östersjön.
– De äter mörtar, som äter djurplankton, som äter växtplankton. Växtplankton skapar näring som ger övergödning. Så ju fler gäddor desto mindre näring. Det är ett enkelt sätt att minska övergödningen på, säger Oscar Olseryd.

Gäddfabriken i Hemmesta på Värmdö ses över av Oscar Olseryd som är biolog på Sportfiskarna. Foto: Anna Z Ek

”Blir rörd till tårar”

För honom är det en skön känsla att få se hur gäddorna numera lever och frodas i Hemmesta sjöäng. När de har lekt färdigt simmar de ut vidare mot Torsbyfjärden och då är inte ett öga torrt.
– Jag blir rörd till tårar varje gång jag släpper ut en gädda och får se hur det går för dem. Det är speciellt. Det rör upp mycket känslor. Det är vackert alltså. Det tog mer än 100 år, men nu är allt i sin ordning igen, säger Oscar Olseryd.