Hemmestakrossen kan bli kvar till nyår

Hemmestakrossen måste stänga 1 april. Nu har ägaren Kent Eriksson ansökt om förlängning fram till årsskiftet.
Hemmestakrossen måste stänga 1 april. Nu har ägaren Kent Eriksson ansökt om förlängning fram till årsskiftet.
1 april ska krossen vid Hemmesta vägskäl vara stängd.

Men nu har ägaren ansökt om förlängning fram till årsskiftet, något som upprör boende i området.

– Jag måste få tid på mig att städa undan, säger Kent Eriksson.

Tung trafik, buller och damm.

Boende i Hemmesta, Kolvik och Torsby har i åratal klagat på att de blivit störda av krossen vid Hemmesta vägskäl. Här sprängs, krossas, sorteras och transporteras massor från tidiga morgonen till sena eftermiddagen.

Ett tag verkade det som att kampen slutligen skulle vara över. I slutet av februari kom nämligen beskedet att mark- och miljööverdomstolen inte tar upp målet igen, vilket betydde att mark- och miljödomstolens beslut att stänga ner verksamheten stod fast.

Enligt det ska krossverksamheten vara stängd 1 april. Men företaget vill vara kvar fram till årsskiftet.

– Vi har varit i kontakt med kommunen för att ansöka om förlängning så att vi kan städa bort materialet, så att vi kan komma härifrån. Jag kan ju inte bara knäppa med fingrarna, säger Kent Eriksson, ägare till krossen.

Det upprör boende.

– Buller, damm och transporter. Det här är något som har gjort en helt galen. Man går upp i skogen och hör bara hur det dunkar. Alla bara väntar på att det här ska ta slut någon gång, säger Ylva Stern, en av dem som länge engagerat sig i frågan om krossen.

När krossen startades för snart åtta år sedan var syftet att det skulle vara en tillfällig verksamhet. När företaget lämnade in en ansökan om att få fortsätta krossa reagerade därför grannarna kraftigt och skickade in en namnlista som protest till kommunen.

Verksamheten förbjöds av kommunen från och med den 1 januari 2015 och efter överklagande tog länsstyrelsen samma beslut.

Då överklagade Kent Eriksson till mark- och miljödomstolen. Han ville fortsätta krossa 140 000 ton per år fram till den 15 januari 2019.

– Det finns ingen bättre plats för krossen. Det kan aldrig bli 100 procent perfekt, sa han då.

Än återstår det att se om Värmdö kommun beviljar krossen mer tid.