ANNONS

2:a hemmet öppnar till jullovet

Renovering och inredning pågår får fullt i salarna.
Renovering och inredning pågår får fullt i salarna.
Här blir det bland annat basket, framöver.
Här blir det bland annat basket, framöver.
Öppningen av 2:a hemmet dröjer. Nu är ambitionen att ungdomsgården ska slå upp dörrarna lagom till jullovet, i de nya lokalerna.
ANNONS

Många ungdomar i Skärholmen längtar efter att 2:a hemmet ska öppna igen. Sedan mitten av september är ungdomsgården stängd. Fryshuset tvingades då lämna lokalerna på Skärholmsgången 32, sedan värden chockhöjt hyran med en miljon kronor, till drygt tre miljoner kronor per år.

Turligt nog hade man redan då hittat bra ersättningslokaler bara ett par hundra meter därifrån, på Bredholmstorget 14. Där pågår sedan dess ett intensivt inredningsarbete. Från början var tanken att öppna under november, men så blev det inte.

– Det var mycket mer att fixa än vi visste om från början. Framför allt är det säkerheten som tar tid att säkerställa, med brandsystem och nödutgångsskyltar, till exempel, säger Jenny Ekman, arbetsledare på Fryshuset.

Nu är ambitionen att kunna öppna inför jullovet, 22 december–9 januri. För många unga i Skärholmen är 2:a hemmet en självklar del av jullovet och Fryshusets personal jobbar nu hårt för att kunna lyfta deras ledighet också i år.

– Helt färdigt kommer det inte att vara, men vi satsar på att kunna öppna musikstudion och en sal där man kan dansa och idrotta, säger Jenny Ekman och tillägger att Fryshuset som vanligt samarbetar med Mitt 127:s vinterfestival.

Här blir det basket och annan idrott.    Foto: Jenny Ekman

När allt är färdigt kommer de nya lokalerna att vara minst lika bra som de gamla, menar hon. Det blir en replokal, en musikstudio, en gymnastiksal, ett ungdomsdrivet kafé och två danssalar. På den förra adressen fanns bara en danssal, så det är en uppgradering.

– Ytmässigt är det nya stället mindre än det gamla, men ytorna är effektivare. I gamla 2:a hemmet fanns mycket fri yta, där man inte att någon verksamhet. Här finns ytorna i själva salarna, säger Jenny Ekman.

ANNONS

Medan 2:a hemmet är stängt är personalen där omlokaliserad till verksamheter i Vårberg, Sätra och Bredäng.

 

Fakta

Fryshuset finns i hela Skärholmens stadsdel

Fryshuset driver fritidsverksamheten i Skärholmens stadsdel, på uppdrag av stadsdelsförvaltningen. Detta driver Fryshuset:

*2:a hemmet-Ungdomens hus, för 12–19-åringar, i Skärholmen.

*Fyra mötesplatser för ungdomar i årskurs 6–9, i  Bredäng, Skärholmen, Sätra och Vårberg.

*Två träffpunkter för unga mellan 16 och 19 år, i Bredäng och och Vårberg.

*Tre parklekar i Bredäng, Skärholmen och Vårberg, för barn i alla åldrar, men framför allt för dem på mellanstadiet.

 

Källa: Fryshuset
ANNONS