ANNONS

Nu kan hemsjukvården bli kommunal

Hemtjänsten i Haninge hyllas.
Förslaget är att hemvården också ska ha kommunen som huvudman.
x
Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, är positiv.
Äldre ska få en tryggare vård och omsorg – med ett mindre antal olika personer som är hemma hos dem.
Det vill landstinget, som tillsammans med länets 26 kommuner inleder en utredning om en kommunalisering av hemsjukvården. 
ANNONS

Landstinget tycker att en samordning av omsorgen skulle underlätta för alla, och att sjukvården i hemmet borde ha samma huvudman som hemtjänsten och äldreomsorgen. I dag är det landstinget som har hand om hemsjukvården – det vill säga sjukvårdsbesök i hemmet, medicinering och liknande – medan kommunerna själva ansvarar för hemtjänst och omsorg.

– Det skulle öka tryggheten och kontinuiteten, och minska antalet kontakter för enskilda individer. Många som har sjukvård i hemmet är ju ofta äldre personer som också har hemtjänst. För dem vore det såklart bäst om läkaren och sjuksköterskan hade samma uppdragsgivare som omsorgspersonalen, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Förslaget föll förra gången

Beslutet att utreda en kommunalisering tog av landstingsfullmäktige förra veckan. Förslaget väntas vara klart någon gång under nästa år. Men diskussionen har pågått länge, enligt Anna Starbrink. För 3–4 år sedan gjordes en utredning, som föll på att man inte kunde komma överens om vissa detaljer. Och några av länets kommuner sa nej. Men nu ska alla alltså vara med på tåget.

– Det känns bra att vi vill det här gemensamt. Det viktiga är att det här blir bra, inte att det går snabbt. Andra landsting i landet har redan genomfört det här, och för dem verkar det ha fungerat bra, säger hon.

”För också med sig en massa pengar”

Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden i Danderyd kommun, tycker att det är bra att man utreder att samla omsorgen under samma huvudman, men att det är viktigt att inte glömma bort den ekonomiska frågan.

– Jag tror att det är en bra idé att samordna. Men det för också med sig en massa pengar om kommunen ska ta över ansvaret. Vi kan inte ta på oss ytterligare uppgifter utan ersättning. Men det återstår att se efter utredningen, säger hon.

Enligt Anna Starbrink ska den ekonomiska aspekten inte vara ett problem för kommunerna.

– För vi över ansvaret ger en vi också en del av skattemedlet till kommunerna. Pengarna följer med.

ANNONS

Tar det försiktigt

Anna Starbrink säger att personerna som får hemsjukvård i dag inte ska påverkas negativt under tiden som ett eventuellt skifte skulle genomföras.

– Med sköra patienter måste man ta det försiktig när man gör förändringar, och inte göra något förhastat. Nu sätter vi igång en ordentlig utredning som hoppas kunna ge förutsättningar för att ha en hög och bra kompetens för äldre, säger hon.

 

ANNONS