Hemtjänsten görs om i hela stan

Arkivbild.
Arkivbild.
Större möjlighet för äldre att själva planera sin hemtjänst, krav på kollektivavtal och arbetskläder, samt bort med GPS-systemet.

Kungsholmen, Bromma och Hässelby-Vällingby är pilotstadsdelar när hemtjänsten görs om i hela stan.

Hemtjänsten ska bli mindre styrd minut för minut. Det anser den politiska majoriteten som nu vill införa så kallad ramtid i Stockholm. Det betyder att den äldre får en totaltid för hemtjänst varje vecka som hen sedan får planera själv tillsammans med personalen. Det i stället för att, som i dag, få en exakt tid för varje moment.

Förändringen är en av flera som presenterades i dag av äldreborgarrådet Clara Lindblom (V), tillsammans med en precis färdigställd hemtjänstutredning.

– I Stockholm har man kunnat välja mellan 200 utförare i hemtjänsten men de äldre har inte kunnat påverka vad de ska göra när de väl kommer. Det är väldigt tydligt att de äldres inflytande behöver öka och att personalen också behöver få större utrymme att använda sitt yrkeskunnande, säger Clara Lindblom.

Ramtiden ska vara införd i hela staden till 2017 men Kungsholmen, Bromma och Hässelby-Vällingby blir pilotstadsdelar och står först på tur. Här införs den redan i år.

Staden kommer också i framtiden att ställa krav på antingen kollektivavtal, eller kollektivavtalsenliga villkor, hos alla hemtjänstföretag. Företagen måste också erbjuda arbetskläder och omklädningsrum för sina anställda. Detta kommer att gälla från och med april 2017.

– Vill man fortsätta bedriva hemtjänst i Stockholm efter det datumet är det detta som gäller, säger Clara Lindblom.

En annan sak som tas bort är den hårt kritiserade GPS-spårningen av de anställda som använts för att se till att de äldre får den tid de fördelats. Men den har också kritiserats för att personalen har känt sig övervakade.

Fakta

Det här förändras i hemtjänsten

Ramtid, alltså friare planering av sin hemtjänsttid för den äldre, införs i hela staden 2017. Kungsholmen, Bromma och Hässelby-Vällingby är pilotstadsdelar och här börjar förändringen införas redan i år.

Det kritiserade GPS-systemet, där man kan se var de anställda är hela tiden, tas bort.

Krav på kollektivavtal eller kollektivavtalsenliga villkor för alla hemtjänstföretag

Krav på arbetskläder och omklädningsrumför de anställda på alla hemtjänstföretag.

Källa: Stockholm