ANNONS

Hemtjänsten prisas för satsning på elscootrar

Hemtjänstanställde Fereidoon Yazdanfar och enhetschefen Mikael Ilberg med elscootrar.
Hemtjänstanställde Fereidoon Yazdanfar och enhetschefen Mikael Ilberg med elscootrar.
Hemtjänsten i Spånga-Tensta ställde bilarna och började ta sig mellan brukarna med elcyklar och elscootrar istället. För det tilldelas man nu stans miljöutmärkelse Pingvinpriset.
ANNONS

I fjol köpte hemtjänsten i Spånga-Tensta in 22 elcyklar och 10 elscootrar som en del i en satsning på klimatsmarta transporter. Och enligt Mikael Ilberg, enhetschef på avdelningen äldre och funktionsnedsatta, har det minskat bilanvändandet betydligt.

– Jag är stolt över att vi har gått före och vågat prova något nytt. Det är häftigt att se personalen sväva fram på elscooter. Inte direkt vad folk förväntar sig av hemtjänsten.

Effektivare

Hans initiativ har nu utsetts till Månadens klimatsmarta exempel i mars 2019, och tilldelas Pingvinpriset.

Mikael llberg ser transporterna som nyckelfråga för hemtjänsten, och menar att de nya möjligheterna har gjort arbetet effektivare.

– Vi får betalt för antalet utförda insatser, men inte för transporterna till och från våra brukare. Ju snabbare vi kan ta oss mellan våra brukare, desto mer tid får vi över för själva besöket.

Förbättrad arbetsmiljö

Satsningen har också haft positiva effekter för arbetsmiljön.

– Till exempel har jag en kollega som jobbat i hemtjänsten i hela sitt liv och hennes knän har börjat göra ont. Tack vare elcykeln har hon sluppit sjukskrivning och kunnat fortsätta jobba, precis som hon vill.

Minskar klimatpåverkan

Pingvinpriset delas ut av Stockholms stad till verksamheter som arbetar för att minska stadens energianvändning och klimatpåverkan.

Detta är första gången utmärkelsen går till Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.