Hemtjänsten varnar för okända besökare

Förra veckan tog sig en kvinna in hos en äldre person i Tullinge.

Nu varnar Botkyrkas hemtjänst äldre för att släppa in okända besökare.

Varningen gick ut efter att en äldre person i Tullinge besöktes av en okänd person i förra veckan. En man hade ringt dagen innan för att meddela att en leverans skulle komma och dagen efter dök en kvinna upp med blommor. Ingenting stals vid tillfället men kvinnan ställde ingående frågor om den äldre.

Personalen på hemtjänsten slog larm eftersom man blev rädd att det okända paret hade för avsikt att utnyttja situationen.

Sofia Karlsson, kommunikatör på vård- och omsorgsförvaltningen, berättar att personalen då och då uppmärksammar liknande fall efter att ha hört om händelser av brukarna.

Att okända personer tränger sig på för att stjäla, eller försöker skapa en relation till äldre människor för att få personlig information som kan användas för att begå brott, är inte ovanligt, enligt polisen. I somras inträffade ett fall där okända personer besökte en äldre person och utgav sig för att vara Botkyrkabyggen. För något år sedan inträffade även fall där personer låtsades vara från hemtjänsten.

– Hemtjänsten kan alltid visa legitimation eller namnbricka. Och är man osäker kan man alltid ringa som brukare eller anhörig för att kontrollera att det är korrekt, säger Sofia Karlsson.

Mats Backström som arbetar i lokalpolisområde Botkyrka berättar att äldrebrotten inte är något större bekymmer i dagsläget, men att det har förekommit och kan förekomma.

– Ofta så jobbar man två och två. En tar hand om kvinnan eller mannen medan den andra börjar rota igenom lägenheten, säger han.

I höstas blev en äldre man i Norsborg bestulen på sin plånbok av okända gärningsmän som låtsades komma med en blomsterleverans.

– Man får våra noga med vem man släpper in och inte köpa saker vid dörren, säger Mats Backström, som rekommenderar oroliga att kontakta polisen.

Fakta

Så skyddar du dig

Släpp inte in främmande.

Be om legitimation om du är osäker.

Skriv inte på något.

Var försiktig med vilken personlig information du lämnar ut.