ANNONS

Hemtjänstföretag kräver mer betalt

Ge hemtjänstbolagen mer pengar, så slipper personalen stressa till pensionärerna.

Det föreslår företaget Proffssystern som bedriver hemtjänst i Järfälla.
ANNONS

Hemtjänstpersonal som kommer för sent till sina äldre och pensionärer som får träffa många nya hembiträden varje vecka.

I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om 93-åriga Siv Lundqvist i Järfälla, som under fem år haft sju olika hemtjänstföretag hemma hos sig.

Ett av problemen som Siv Lundqvists familj upplevde var förseningar, att personalen till exempel kommit efter avtalad tid för att ge frukost och hjälpa till med duschning.

Nu säger två av det 20-­talet vårdföretag som bedriver hemtjänst i Järfälla, att ersättningen som företagen får av kommunen är för låg.

– Vi skulle vilja få betalt för gångtider, transporterna mellan brukarna. Brukarna får sin tid, men personalen får ta stryk. De blir pressade att cykla, säger Fredrik Larsson, ekonomichef på Proffssystern.

I dag ligger kommunens ersättning till hemtjänstföretagen på 353 kronor i timmen. Det ligger i linje med länssnittet och är 33 kronor mer än förra året, då kommunen höjde ersättningen.

Men Fredrik Larsson skulle vilja att kommunen betalade cirka 380 kronor i timmen. Det är samma nivå som ett annat hemtjänstföretag, HSB Omsorg, önskade att de skulle kunna få innan de valde att sluta i Järfälla, just på grund av ekonomiska problem.

– 380 kronor i timmen ligger mer i linje med verkligheten. Då ingår 15 minuters gångtid. Ersättningen från Järfälla är för dålig. Vi håller ut där tack vare att vi gör vinst i andra kommuner, ­säger han.

Ytterligare ett hemtjänstföretag, Attendo, håller med om att ersättningen från Järfälla är för låg.

ANNONS

– Men vi har haft en dialog med kommunen och är nöjda nu. Vi är ett stort företag som klarar oss, säger Charlotte Dimming, informatör på Attendo.

Några planer på högre betalning till hemtjänstföretagen finns dock inte. Det säger Björn Falkeblad (M), ord­förande i socialnämnden.

– Vi tycker att ersättningen ligger på en rimlig nivå nu, efter förra årets satsning, säger han.

Oppostionen är kritisk till hur hemtjänsten fungerar i Järfälla. Till exempel vill både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet minska antalet vårdgivare i kommunen, för att sedan stärka arbetsvillkoren för de företag som blir kvar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.