ANNONS

Hemtjänstföretag anmäls: misstänkt miljonfusk

Kommunen hade inte fått några indikationer om att något stod fel till innan brevet kom.
Kommunen hade inte fått några indikationer om att något stod fel till innan brevet kom.
Ett hemtjänstföretag som varit aktivt i bland annat Järfälla har polisanmälts för bedrägeri. Enligt tidningen E55, som granskat företaget, har omfattande fusk med svarta anställningar och felaktiga tidsrapporteringar förekommit på företaget.
ANNONS

Järfälla kommun har polisanmält ett hemtjänstföretag som kommunen haft kontrakt med sedan 2012, efter misstankar om omfattande bedrägeri. Misstankarna uppkom efter att kommunen tagit emot ett brev av en före detta anställd.

– Vi får in brev ibland från missnöjda anställda, ibland från anhöriga, och måste agera. Men ett brev av denna art, det är klart att vi tar det på allvar, säger Jenny Wilhelmsson, socialdirektör.

Det var tidningen E55 som först granskade hemtjänstföretaget. Enligt tidningen vittnar före detta anställda om systematiskt fusk med tidsregistreringen som används till grund för faktureringen mot kommunen.

Den anställda ska ha fått flera olika telefoner, för att dagligen rapportera arbetad tid för personal som inte existerade. Dessutom ska personalen ha tvingats betala för att få ett jobb, arbetat veckor i sträck utan att få ledigt, och tvingats betala tillbaka delar av sin lön till företaget.

Inga tecken på att något varit fel

 

Jenny Wilhelmsson på Järfälla kommun säger att socialtjänsten inte fått några indikationer på att något stått fel till, men att anklagelserna från den före detta anställda väger tungt och att hon därför vill att polisen undersöker saken.

– Vi har ingen oro hos brukarna som varit med det här företaget. Vi gör ju stickprover, och har inte upptäckt något. Men vi kanske har gjort fel stickprover, säger Jenny Wilhelmsson.

Företaget har funnits i Järfälla sedan 2012 men sade upp sitt avtal innan anklagelserna om bedrägeri kom fram. Enligt E55 var avtalet värt ungefär 15 miljoner kronor om året.

Företaget i fråga säger till E55 att anklagelserna är grundlösa, att företaget inte fuskat och inte haft svart arbetskraft. Genom sin advokat säger företagets ägare att han kommer samarbeta med polisen i en eventuell utredning mot hans företag.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.