ANNONS

Hemtjänstpersonal tog emot muta på 25 000 kr

Kvinnan döms för tagande av muta efter att hon plockat ut 25 000 kronor från mannens kort.
Kvinnan döms för tagande av muta efter att hon plockat ut 25 000 kronor från mannens kort.
Det går inte att bevisa att kvinnan på hemtjänsten i Täby vilselett den 70-årige mannen när hon tog ut 25 000 kronor på hans kort. Hon frias från bedrägeri men döms till tagande av muta.
ANNONS

Mitt i Täby har tidigare skrivit om fallet där en 59-årig kvinna från Vallentuna åtalades för tagande av muta och bedrägeri, alternativt stöld efter att hon tagit ut 25 000 kronor från en av sina brukares kort. Hon frias från bedrägeri och stöld men döms för tagande av muta.

Befann sig i en ”ekonomisk kris”

Kvinnan som jobbade på hemtjänsten i Täby uppger att hon i samförstånd med mannen, som är i 70-årsåldern, fick låna pengar då hon befann sig i en svår ekonomisk kris. Uttagen upptäcktes av mannens son som upptäckt att flera tusen kronor tagits ut stötvis under ett par dagar.

Mannen litade på kvinnan

I förhör säger den äldre mannen att de kommit överens om att hon skulle få låna 10 000 kronor för en operation, men att hon sen inte lämnat tillbaka kortet. Hon ska istället ha behållit kortet och olovligen plockat ut ytterligare 15 000 kronor. Mannen berättade att han litade på kvinnan eftersom hon jobbade inom hemtjänsten.

Kvinnans berättelse väger tyngre

Attunda tingsrätt tar hänsyn till att mannen förhördes ett helt år efter händelsen och att hans hälsotillstånd vid förhörstillfället var dåligt. Därför valde de att gå på den dömda kvinnans berättelse när det handlar om storleken på lånet och vem som tog initiativet. Tingsrätten menar att det inte går att bevisa att kvinna vilselett 70-åringen.

Döms för tagande av muta

Det som går att bevisa är att hon, enligt Attunda tingsrätt, tog emot ett räntefritt lån på 25 000 kronor från en av sina brukare i rollen som personal på hemtjänsföretaget. Eftersom lagen lägger stor vikt vid integriteten i relationen mellan vårdare och brukare är den väldigt restriktiv kring gåvor och förmåner.

Tingsrätten menar att hennes anställning var orsaken till att hon fick pengarna och att det därför handlar om en muta. Hon ska betala tillbaka pengarna till mannen, med ränta, samt betala böter på 3 500 kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.