ANNONS

Hemtjänstpersonal knäcks av tunga lyft

Arbetsmiljöverket
De anställda på hemtjänsten riskerar att få allvarliga skador, skriver Arbetsmiljöverket.
På bara sex veckor har anställda vid ett privat hemtjänstföretag i Åkersberga rapporterat in elva arbetsskador hos en och samma kund. Nu måste hemtjänstföretaget förbättra arbetsmiljön, annars hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 75 000 kronor.
ANNONS

Många och tunga lyft i trånga utrymmen utan tillräckliga hjälpmedel knäcker personal på ett hemtjänstföretag i Österåker. Under sex veckor nu under hösten har anställda rapporterat in elva arbetsskador hos samma kund – bland annat värk i axlar, armar och rygg. De anställda har även fått blåmärken och slagit i huvudet när de arbetat hos kunden och en har sjukskrivits på grund av arbetsskada.

”Risk för allvarliga skador”

Nu förbjuds hemtjänstföretaget att fortsätta arbeta hos kunden, om inte arbetsmiljön förbättras. Fortsätter arbetet utan åtgärder hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 75 000 kronor.

”Arbetstagarna på arbetsstället löper risk att drabbas av allvarliga skador och ohälsa” skriver verket i sitt beslut.

I beslutet framgår att personalen måste hjälpa kunden med ett stort antal förflyttningar varje dag, bland annat toabesök, men att det är så trångt i kundens bostad att det är svårt att använda olika lyfthjälpmedel.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.