Hemtjänstpersonal misstänks för stöld

Kontanter har försvunnit från flera äldres bostäder ­efter hemtjänstbesök. En anställd är misstänkt för stölderna.

I augusti blev ett privat hemtjänstföretag i Värmdö kommun vid tre tillfällen kontaktat av anhöriga till kunder. De anhöriga berättade att pengar saknades från hemmen efter besök från hemtjänsten. En person ska också ha blivit av med ett guldhalsband.

Företaget polisanmälde händelserna och tillsatte en intern undersökning för att ta reda på vad som hänt.

Företaget undersökte vilka besök som gjorts under tiden för stölderna och det visade sig att en anställd hade besökt de äldre vid de aktuella tidpunkterna. Hemtjänstföretaget polisanmälde personen och internutredningen, som nyligen blev klar, ledde till att ytterligare två händelser anmäldes.

Den misstänkta personen jobbar fortfarande kvar.

– Personen har inte längre kontakt med kunderna. Men jag vill framhålla att det inte är fastställt att det är den här personen som gjort det eller vad som egentligen har hänt. Vi väntar in polisens utredning, säger företagets vd.

Företaget har också beslutat att den misstänkta personen alltid ska jobba tillsammans med någon ur ledningen under den tid som polisen utreder stölderna. Personen har inte heller tillgång till nycklar.

Polisen vill inte berätta något om ärendet.

– Jag kan inte säga någonting om det här, det är en pågående utredning, säger förundersökningsledaren Tommy Harderud.

Polisen Lars-Owe Burlin, som är specialiserad på åldringsbrott, menar att det är ovanligt att anställda på hemtjänsten stjäl från sina kunder.

– Men när det väl inträffar gör det väldigt stor skada. Företaget får ett jätteproblem med kunderna, hela bolaget och med personalgruppen. Det blir många ringar på vattnet, säger han.

Polisen tycker att hemtjänstutförarna borde begära ut belastningsregister innan en ny medarbetare anställs för att kontrollera om personen blivit dömd för brott tidigare, vilket skolor gör.

– När vi är små barn behöver vi ett starkare skydd och det behöver vi även som gamla, säger han.

Fakta

13 stölder anmäldes i år

Mellan januari och augusti i år polisanmäldes 13 stölder i Värmdö från personer över 65 år, där tjuven inte gjorde inbrott.

Under samma period förra och förrförra året blev ungefär lika många sådana här stölder polisanmälda.

Oftast handlar det om främlingar som utger sig för att komma från hemtjänsten eller något serviceföretag. De äldre släpper in dem för att de tror att de kommer för att hjälpa till.

Källa: Polisen