ANNONS

Hemvändare ger klirr i krogkassan

Den som vill gå ut och festa på jul­dagen får vara ute i god tid.

Väsbys krögare hoppas nämligen på fulla hus.

– Juldagen är årets höjdpunkt, säger Jarmo Mäki, Magasinets nöjesansvarige.
ANNONS

Hemvändarkväll på juldagen är ett begrepp på många håll ute i landet. Det är då alla de som har lämnat orten återvänder hem för att träffa gamla vänner och bekanta.

Jarmo Mäki på Magasinet berättar att den traditionen även lever i Väsby.

– Ja, det tycker jag. Jag tror att det är så överallt utom i storstaden. Jul­dagen är dagen då många har tröttnat på att sitta i soffan och dricka äggtoddy och i stället vill gå ut och dansa av sig julmaten.

– Det är en väldigt trevlig kväll med en speciell och glad stämning. Det är en känsla av att komma hem och träffa vänner och bekanta och prata om det som har hänt under året, säger Jarmo Mäki.

Även Annelie Felldin, restaurangchef på Farbror, ser fram emot juldagen.

– Det är nog den största dagen på hela året. Det har blivit en vana att folk går ut på ”Fabben”. Vi har bara drivit stället i ett år men jag vet att det brukar vara jätte­mycket folk här på juldagen, säger Annelie Felldin.

Trots att nyår kanske är en större festkväll så är juldagen viktigare för krogarna, menar Jarmo Mäki. Till skillnad från vid nyår vill många gå ut och dansa och inte bara stanna hemma.

Även hos polisen är det ett välkänt faktum att juldagen lockar ut särskilt mycket folk.

– Det är särskilt juldagen som har blivit en utgångsdag och då har vi extra resurser vilket vi också har på annandagen, säger Niklas Kraft, biträdande stationsbefäl vid Norrortspolisen.

ANNONS

– Min erfarenhet är att det är ganska svårt att planera inför dessa kvällar. Ibland har det varit väldigt mycket folk ute, ibland har det varit väldigt lugnt.

Är vädret något som påverkar ert arbete?

– De här kvällarna är folk vanligtvis inomhus så därför påverkar inte vädret så mycket. Det är inte som på skolavslutningar. Då är det rent polisiärt en fördel med skyfall, säger Niklas Kraft.

Det är en väldigt trevlig kväll med en speciell och glad stämning.Jarmo Mäki, Magasinet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.