Hennes app ska hitta frizoner för allergiker

Rinkebytjejen Zahra Abdulla kommer nästa helg prata om sina erfarenheter och berätta om apparna på ungdomsfestivalen Järvaplay i Kista.
Rinkebytjejen Zahra Abdulla kommer nästa helg prata om sina erfarenheter och berätta om apparna på ungdomsfestivalen Järvaplay i Kista.
Rinkebytjejen Zahra Abdullas appar ska kartlägga allergivänliga platser och hjälpa unga att starta eget.

När Zahra Abdulla var liten behövde hon ibland åka taxi till dagis på grund av sina svåra allergibesvär. Nu är hon 19 år och utvecklar flera appar, bland annat en som ska kartlägga allergivänliga platser.

– Jag är allergisk mot mycket och kan ibland inte åka in till stan pågrund av till exempel röklukt, och parfym. Då hade det varit bra att hitta allergifria destinationer.

Appen är under utveckling och finns ännu inte på marknaden.

En annan app som hon skapat skulle från början bli en familjeapp, men utvecklades snart till en plattform för unga som är intresserade av att starta eget företag. På plattformen ska unga lättare komma i kontakt med vuxna i arbetslivet och även kunna publicera sitt cv. Appen heter Yugglr, samma namn som IT-bolaget, som hon utvecklar appen tillsammans med.

– Mitt fokus att inkludera unga i arbetslivet och näringslivet.

Hennes lärare märkte tidigt att hon kunde identifiera samhällsproblem och hon uppmuntrades av hennes mamma att fortsätta intressera sig för samhällsutveckling. Hon har bland annat arrangerat paneldebatter på biblioteket i Rinkeby och hon sitter med i WWF:s ungdomsråd.

I veckan tar hon studenten på Ross Tensta gymnasium. Hon har sökt till universitet, med inriktning mot samhällsentreprenörskap. Hon arbetar också för ett ungdomsråd i Järva.

– Unga inkluderas inte i beslut i samhället. Det tycker jag att vi borde, utan att behöva vara politiskt aktiva.