ANNONS

Låga bänkar ska väcka debatt

Konstfackstudenten Matilda Emricson har satt ut bänkarna på torget i Hökarängen för att väcka debatt. På bilden är det hennes syster Amanda som testar bänken utanför Matdax.
Konstfackstudenten Matilda Emricson har satt ut bänkarna på torget i Hökarängen för att väcka debatt. På bilden är det hennes syster Amanda som testar bänken utanför Matdax.
Konstfackstudenten Matilda Emricson har placerat ut bänkar utan ben på torget i Hökarängen, bland annat för att väcka debatt om samhällets hårdare tag mot tiggare.
ANNONS

I fredags dök tre nya bänkar upp på torget i Hökarängen. Bänkarna, som saknar ben och ligger direkt på marken, är designade av Konstfackstudenten Matilda Emricson.

– De är en del i ett längre projekt där jag undersöker stadsrummet och människors användning av det. Det pratas mycket om att skapa en stad för alla, men vilka medborgare är det man lyssnar på när man skapar staden? Det tycker jag är en väldigt aktuell fråga, säger hon.

Hon syftar bland annat på SL:s nya ordningsföreskrifter, som innebär att det är förbjudet att sitta eller ligga på golvet innanför spärrarna.

– Ett av syftena med det här är att väcka debatt. Jag tror inte att ett förbud mot att sitta eller ligga är lösningen på några problem, säger hon.

Eftersom bänkarna är ett exempel på gerillaarkitektur – de är ditplacerade utan myndigheternas tillstånd – räknar Matilda Emricson med att de kommer att tas bort. Men på måndagsmorgonen var de fortfarande där.

Är det någon som använder dem då?

– Nej, hittills har jag inte sett någon. Jag har varit där och pratat med folk, och många tror att de måste vara för barn eller hundar eftersom de är så låga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.