Hennes hjälp når fler

Christine Valleskog har fått draghjälp.
Christine Valleskog har fått draghjälp.
Det började med lånade bilar och släp.

Nu har Täbybon Christine Valleskogs insamling till flyktingar växt.

Projektet har blivit en förening där gåvor och medlemmar strömmar till.

Det var i våras som Christine Valleskog och hennes man drog igång sin insamling av kläder och möbler till flyktingar i Norrort. Då hade de inte ens en lokal att vara i.

– Vi åkte runt och hämtade upp saker som vi sedan körde ut direkt till de som behövde, säger Christine Valleskog.

Grannar ställde upp och lånade ut bilar och släp. Sakerna som samlades in kom från vänner och bekanta till paret Valleskog.

– Det var helt och hållet personer från mitt eget nätverk som hjälpte till.

Så småningom fick de genom LIons tag i en liten lagerlokal. Och tur var det. Efter sommaren fylldes tidningar och sociala medier med fasansfulla bilder på människor som dött på flykt, och plötsligt ville hela Täby hjälpa till.

– Telefonen ringde konstant, säger Christine Valleskog.

Mitt i mötte henne första gången i september. Då hade hon fullt upp med att sortera leksaker, kläder och möbler som folk från hela Täby skänkt.

Ungefär samtidigt påbörjade en grupp från Danderyd och Täby en insamling. Ett inlägg på Facebook lockade ett 100-tal personer som samlade in kläder och annat till flyktingar i norrort.

Nu har de båda initiativen, tillsammans med ett nätverk från Näsbypark, bildat en intresseförening tillsammans. I förra veckan hölls det första årsmötet och Christine Valleskog har höga förhoppningar.

– Nu kan vi lättare komma ut med vårt budskap och nå många fler.

På Facebook-sidan finns över 400 medlemmar. Föreningen har fått donationer på totalt nästan 10 000 kronor från Lions och Rotary och allt fler vill hjälpa till.

Nu väntar flera nya satsningar. Bland annat ska föreningen hjälpa nyanlända att få vänner i Sverige. Tanken är att hitta Roslagsbor som vill bli så kallade kommunfaddrar och språkvänner åt sina nya grannar.