ANNONS

Hennes hjälte föddes i polishuset på Söder

Jenny Rogneby har hämtat inspiration till romanen om Leona i jobbet som brottsutredare vid Södermalmspolisen.
Jenny Rogneby har hämtat inspiration till romanen om Leona i jobbet som brottsutredare vid Södermalmspolisen.
Jenny Rogneby är brottsutredaren som vid sidan av jobbet gör karriär som kriminal­romansförfattare.

Nu går historien om utredaren ”Leona” på export – och utländska filmbolag har hört av sig.

– Jag har inspirerats av polismiljön och jargongen bland kollegerna på Söder, säger hon.
ANNONS

För två år sedan tog Jenny Rogneby tjänstledigt från jobbet som brottsutredare på Södermalmspolisen. Hon sålde lägenheten och alla sina möbler och åkte till Malta för att skriva. Hon hade aldrig skrivit en bok och kunde inte i sin vildaste fantasi föreställa sig att tio förlag skulle nappa på berättelsen om den udda brottsutredaren och Södermalmsbon Leona.

– Jag trodde mycket på min bok­idé och satsade allt. Jag ville berätta om en kvinna som bryter mot förväntningarna på hur man ska vara som kvinna, mamma, och polis.

I somras kom ”Leona – tärningen är kastad” ut i bokhandlarna och fick ett varmt mottagande. I boken bryter huvud­karaktären upp från sitt svenssonliv och kommer ut som en notorisk regelbrytare. Det mesta är fiktion, men visst finns det en smal parallell mellan bokens huvudperson och Jenny Rognebys eget liv.

– Jag har själv gjort en del ovanliga val i livet och fascineras av människor som går sin egen väg och inte följer strömmen. Det är spännande att se hur omgivningen reagerar, även om Leona tar detta till en ganska extrem nivå.

Jenny Rogneby har ett digrare och spretigare cv än de flesta. Till titeln debuterande författare kan hon också lägga ett förflutet som balettdansös, popstjärna – i gruppen Cosmo4 och som soloartisten Jei) – en socionomexamen och ytterligare en examen i kriminologi. Det ledde fram till jobbet som brottsutredare hos Södermalmspolisen – som varit en självklar inspirationskälla i skrivandet.

– Det var efter att jag började jobba på polisen som jag fick idén till boken. Jag inspirerades av polismiljön och jargongen bland kollegerna. Ett par av dem har fått ­bidra till mina karaktärer.

Jenny Rogneby har skrivit kontakt på två uppföljare och fått flera förfrågningar om att låta historierna om Leona bli film.

– Det har börjat mycket bra, konstaterar hon.

ANNONS
Fakta

Första boken ska översättas

Namn: Jenny Rogneby.

Ålder: 40 år.

Yrke: Brottsutredare på Södermalmspolisen och författare.

Aktuell: Första romanen ”Leona – tärningen är kastad” kom ut i bokhandlarna i somras och ska nu ges ut i ytterligare sju länder. Nästa bok om Leona är panerad att ges ut under nästa år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.