Hennes hund blev biten – då bet Anniqa tillbaka

12-åriga papillonen Nils blev svårt biten av en lösspringande hund.

Då gick matte Anniqa Praesto till motangrepp – med tänderna.

– Jag bet hunden i öronen. Jag tänkte att om det gör ont kanske den släpper, säger hon.

Vid lunchtid den 4 september var Södermalmsbon Anniqa Praesto på väg till jobbet i Sätra. Med sig hade hon sina två hundar, pudeln Bosse och Nils som är en papillonblandras. På Stensätravägen dök en större okopplad hund upp och gick till attack.

– Den kom i full karriär och högg Nils i halsen, säger Anniqa Praesto.

Hon berättar att hon fick tag med handen om Nils skinn så att den andra hunden inte skulle släpa iväg med honom.

Med båda händerna upptagna, och sin älskade vovve fast i ett dödligt gap, tog hon sedan ett vågat beslut: Hon bet tillbaka.

– Jag var helt inställd på att Nils skulle dö om jag inte fick den andra hunden att släppa. Så jag började bita den, först i öronen och sedan mot ögonen, säger hon.

Den större hunden lät sig dock inte störas av Anniqas motattack. Inte heller hundens ägare, som snart dök upp, lyckades sära på hundarna. Först när en tredje person lyfte hundens bakben släppte den. Vid det laget var Nils päls röd av blod.

– Jag tog upp honom i famnen och tryckte honom mot mig. Det var blod överallt, säger hon.

Efter attacken har Nils fått en krage för att skydda såren. Han har opererats tre gånger och har problem med skinn som faller av. Den närmaste tiden måste han besöka djursjukhuset varje dag för att få såren omlagda.

Attacken är polisanmäld. Enligt uppgift var angriparen en hund av amstafftyp. Söderortspolisens djurutredare vill inte bekräfta det, men säger att både hunden och dess ägare är identifierade.

– Det låter som han har brutit mot den lokala ordningsstadgan genom att inte ha hunden kopplad. I så fall blir det en tusenlapp i böter, säger Anders Gartér vid Söderortspolisen.

För att koppeltvång eller munkorg ska bli aktuellt, krävs i regel att en hund har varit inblandad i flera incidenter. Om det inte anses räcka får polisen omhänderta hunden, eller avliva den om den utgör en fara för människor.

Hundägare som struntar i polisens förelägganden kan åtalas.

– Man kan också åtala för vållande till kroppsskada om hunden biter en människa. Men vår erfarenhet är att det är svårt att få till åtal, säger Anders Gartér.

Anniqa Praesto har insett vilken risk hon tog när hon gav sig på den främmande hunden med tänderna.

– Den hade bara behövt vända huvudet och bita tag så hade jag inte haft något ansikte kvar.

Anniqa Praesto försökte försvara sin papillonhund Nils när han blev biten av en större okopplad hund.