Hennes hyra sänks med 825 kronor

Kristina Schön fick 825 kronor mindre i hyra efter ett beslut i Hyresnämnden. ”Jag är jätteglad att Hyresgästföreningen har drivit det här. Det är väldigt svårt att göra på egen hand”, säger hon.
Kristina Schön fick 825 kronor mindre i hyra efter ett beslut i Hyresnämnden. ”Jag är jätteglad att Hyresgästföreningen har drivit det här. Det är väldigt svårt att göra på egen hand”, säger hon.
Ett tiotal hyresgäster på Bjursätragatan i Rågsved får sänkta hyror med nästan tusen kronor i månaden. Enligt Hyresnämnden håller standarden inte måttet.

De omskrivna trähusen i Rågsved, som ägs av Lelånghus AB, har tidigare dömts ut av experter som ogenomtänkta och av sämre kvalitet än andra nybyggen.

Nu har Hyresnämnden konstaterat att hyrorna är för höga med tanke på standarden i lägenheterna. Sammanlagt tio hyresgäster får därför hyran sänkt med 825 kronor i månaden efter att Hyresgästföreningen drivit fallet.

– Det är inte det bästa huset att bo i om man säger så. Jag kände på mig att det borde bli någon form av sänkning, men inte så här mycket, säger Kristina Schön, som bott i en av lägenheterna, en etta på 32 kvadrat, sedan 2010.

Som nyinflyttad i Stockholm hade hon inte full koll på hyresnivåerna och slog till när hon fick chans till en lägenhet, trots att hyran var hög, 5 125 kronor i månaden.

– Jag var bara glad att jag fick en bostad. Men så började jag inse att den kanske inte var värd det jag betalade.

Kristina Schön berättar att värmen har slutat fungera flera gånger på vintrarna, att stuprännor fallit ned och att fogarna inte riktigt håller ihop.

– Saker är lite skeva om man säger så. Toalettstolen var inte fastskruvad när jag flyttade in och tapeterna har spruckit i kanterna. Sådana saker som visar att huset inte är särskilt välbyggt.

P-O Brogren, presstalesman för Hyresgästföreningen som drivit fallet, beskriver sänkningen som unik.

– Men det är övertydligt att det här inte är okej lägenheter jämfört med andra som finns på marknaden. Och om inte fastighetsägaren sänker hyran även för övriga hyresgäster kommer det att bli en tuff andra våg, säger han.

P-O Brogren säger att Hyresgästföreningen kommer att driva även deras sak om inte fastighetsägaren följer Hyresnämndens beslut också i deras fall.

Föreningen fick 60 nya medlemmar som bor i de aktuella husen i förra veckan.

Enligt hyresrådet Kristian Eriksson, som var ordförande vid Hyresnämndens beslut, är det väldigt ovanligt att förstahandshyror måste sänkas.

– Men det här var ett ovanligt hus. Det håller inte en standard man normalt återfinner i nyproduktion.

Lars Erik Rhodin, vd för Lelånghus AB, vill ännu inte kommentera utslaget.

– Vi tittar på om vi ska överklaga eller inte, säger han.

Saker är lite skeva om man säger så.Kristina Schön

Fakta

Hyran ska vara skälig

En hyra är skälig om den inte är påtagligt högre än för likvärdiga lägenheter, vars hyra har bestämts genom förhandlingsöverenskommelser enligt hyresförhandlingslagen.

För att ta reda på vad en likvärdig lägenhet har för hyra går det att kontakta privata eller kommunala hyresvärdar som förhandlat fram sina hyror med en lokal hyresgästförening.

Källa: Hyresnämnden