ANNONS

Hennes son slogs ihjäl vid Fryshuset

Lilian Gustafsson har inte givit upp hoppet om att mördarna ska åka fast, vilket är en av anledningarna att hon ställer upp och berättar om sin son i tidningen. "Jag tror att det träffar både onda och goda".
Lilian Gustafsson har inte givit upp hoppet om att mördarna ska åka fast, vilket är en av anledningarna att hon ställer upp och berättar om sin son i tidningen. "Jag tror att det träffar både onda och goda".
Anders Gustafsson blev bara 16 år.
Anders Gustafsson blev bara 16 år.
Aftonbladet 3 januari 1995.
Aftonbladet 3 januari 1995.
Anders Gustafsson blev bara 16 år.
Anders Gustafsson blev bara 16 år.
Anders Gustafsson, 16, hittades död och stympad vid norra Hammarbyhamnen.
Mördaren går fortfarande fri.
Men mamma Lilian har ännu inte givit upp hoppet att gåtan ska lösas.
ANNONS

Strax före klockan halv ett på nyårsnatten 1994-1995 ringde 16-årige Anders Gustafsson sin mamma från Fryshuset, som då låg vid Tegelviksgatan på Södermalm. Han önskade gott nytt år. Sedan slutar spåren efter honom.

På nyårsdagen hittades han död 300 meter från Fryshuset, på det som då var en rivningstomt för ett saltlager vid kajplats 314 i norra Hammarbyhamnen. Anders hade blivit utsatt för brutalt våld, bland annat hade hans högra hand huggits av. Polisen tror att mordet begicks någon gång mellan klockan halv ett och fem på morgonen.

När Anders Gustafsson mamma fick beskedet på nyårsdagen beskriver hon att det å ena sidan var kristallklart, eftersom hon var på platsen och såg alla poliser. Å andra sidan kändes det som om att hjärnan fick total kortslutning.

– Det är en känsla som inte går att beskriva. Man förstår orden, men de landar inte. Hjärnan vägrar ta in dem som sanning, säger Lilian Gustafsson.

Hon var ensamstående mamma till Anders. Hon minns honom som en glad kille, som var social och som gillade musik.

– Vi hade en nära relation. Jag tänker på honom varje dag. Det är inte så att jag sitter och grubblar. Men han är alltid med mig.

Fakta

Fler olösta mord på Södermalm

OLÖST: Styckmord. En man i 45-årsåldern hittades styckad i svarta plastsäckar på isen vid Söder Mälarstrand nära Slussen den 30 mars 2005. Några veckor senare hittades fler likdelar i en sportbag i vattnet vid Danvikstull.

OLÖST:  Fotbollsvåld. En man i 25-årsåldern blir Sveriges första dödsoffer i en fotbollsrelaterad misshandel. Mannen var IFK-supporter men bosatt i Stockholm. Han slogs ihjäl efter ett bråk mellan AIK:s och IFK:s huliganer vid Högalidsparken på Södermalm i augusti 2002. Ingen ville eller vågade vittna.

OLÖST: Sköts med nackskott. I mars 1998 mördas en 25-årig man i en bil utanför Hotell Reisen på Skeppsbron. Fyra män sitter i bilen där man misstänker att en kriminell affär skulle göras upp då 25-åringen skjuts flera gånger i nacken. Flera män häktas, misstänkta för inblandning i mordet. Men till slut åtalas bara en 40-årig man. Han frias dock i hovrätten då det inte går att bevisa vem som höll i mordvapnet.

OLÖST: Porrmord. Under 1989 mördas flera porrhandlare i Stockholm. Överfallen är ursinniga med många knivhugg mot offren. Ett av morden sker på Lundagatan på Södermalm, två andra mord sker i Vasastan. Ingen mördare har hittats, men polisen misstänkte 1989 att det handlade om antingen en rånmördare, utpressarmord av en beskyddarliga, en porrmotståndare eller en uppgörelse i porrbranschen.

Skuldkänslorna finns fortfarande kvar.

– Det kommer jag alltid ha. Att jag inte åkte till Hammarbyhamnen på nyårsnatten. Då hade jag kunnat ha skjutsat hem honom.

Festen som Anders gick till i Fryshuset var arrangerad av skinnskallar. Det var runt femtio personer som festade in det nya året tillsammans, men inget vittne har kunnat ge klarhet till vad som hände Anders den där natten.

– Klart någon har sett honom. Men ingen berättar, säger Lilian Gustafsson.

Hon tror att mordet var planerat och personligt. Att Anders kände sina mördare.

– Ilskan blir värre när det är en vän. Industritomten var en hemsk plats att vara på kvällstid. Han skulle aldrig ha gått dit ensam. Jag tror han blev medlurad dit eller skjutsad.

Lilian Gustafsson har inte givit upp hoppet om att mördarna ska åka fast. Det är en av anledningen till att hon ställer upp och berättar om Anders i media.

– Jag tror att det träffar både onda och goda. De som vet något, som jag tror är ganska många. Det skulle lätta även deras börda om de går och berättar.

En belöning på 500 000 kronor finns till den som kan komma med ett avgörande tips.

Vad skulle du göra om du fick reda på vem som mördade Anders?

– Skulle det vara då skulle jag ha skjutit dem och sedan lämnat in mig själv till polisen. Nu tänker jag att det inte är värt att lägga krut på dem. De ska inte få förstöra mitt liv en gång till.

Urban Morin är kriminalinspektör på Stockholmspolisens cold case-grupp. Han berättar att gruppen just nu inte jobbar aktivt med fallet.

Något som bidrar till att mordet på Anders så pass svårlöst är att det finns förhållandevis få tips och vittnen. Den tekniska bevisningen är inte heller i bästa skick, eftersom man från början trodde att det var en arbetsplatsolycka.

– Men det kommer aldrig att skrivas av, säger Urban Morin.

Fakta

Så utreder man ett Cold Case

1. ”Du börjar med att backa bandet. Vad finns i utredningen redan nu?”.

2. ”Vad vet vi om sådana här mordfall sedan tidigare. Kvinnor mördas till exempel oftast av någon de har en nära relation till”.

3. ”Vad finns det för teknisk bevisning? Kan nya tekniker, exempelvis kring DNA, hjälpa till”.

4. ”Har något vittne inte berättat hela sanningen. Tiden kan ändra lojaliteter”.

Källa: Bo Åström, legendarisk mordutredare
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.