Hennes lägenhet ska byggas bort

Kaarina Ronkainen hoppas få en evakueringslägenhet i centrala Sundbyberg. När renoveringen är över vill hon tillbaka till ”Bananhuset”.
Kaarina Ronkainen hoppas få en evakueringslägenhet i centrala Sundbyberg. När renoveringen är över vill hon tillbaka till ”Bananhuset”.
Över 300 hyresgäster tvingas bort när ”Bananhuset” på Vasagatan renoveras. Många av dem kommer inte att kunna flytta tillbaka.

Jätterenoveringen får även konsekvenser för bostadskön i Sundbyberg.

Kaarina Ronkainen har bott 30 år i sin tvåa på Vasagatan. Någon tanke på att lämna lägenheten med den stora balkongen har varken hon eller hennes sambo haft.

Men till årsskiftet åker de ut, tillsammans med övriga hyresgäster. Hyresvärden Förvaltaren ska totalrenovera huset. Arbetet väntas pågå i 20 månader. Under den tiden erbjuds hyresgästerna evakueringslägenheter på andra håll i Sundbyberg.

– Det blir nog svårt att vänja sig eftersom jag bott här så länge. Jag trivs så himla bra med det centrala läget. Jag hoppas att vi kan komma tillbaka när allt är klart, säger Kaarina Ronkainen.

Sanningen är dock att ingen av hyresgästerna kommer att kunna återvända till just ”sin” lägenhet. Ingen av bostäderna kommer nämligen att finnas kvar i sin nuvarande form.

– Det blir en totalrenovering. Allt i huset kommer att bli nytt, det är bara själva stommen som blir kvar, säger Anders Sundqvist, informationschef på Förvaltaren.

Flera av husets 230 ettor slås ihop till treor och fyror. Dessutom ska en del av fastigheten göras om till äldreboende. Det blir alltså betydligt färre lägenheter efter renoveringen.

– Huset byggdes med många ettor som personalbostäder för Marabous arbetare. I dag ser vi behov av andra typer av bostäder, säger Anders Sundqvist.

Hur ser ni på behovet för den som vill bo kvar i en etta?

– Vi kommer att ha en dialog med alla hyresgäster och erbjuda dem antingen en annan bostad i huset eller en lägenhet någon annanstans i Sundbyberg. Vi har redan fått önskemål från folk som hellre vill bo någon annanstans. Jag tror att det kommer att lösa sig.

Hyresgästföreningen i Sundbyberg är inte lika säker på det. Ordföranden Anita Granqvist befarar att höjd hyra i kombination med färre små lägenheter kan tvinga bort äldre hyresgäster.

– Vi tycker att det generellt tas ut för höga kostnader från hyresgästerna efter ombyggnader. Det är sällan alla har råd att flytta tillbaka, säger hon.

I en kalkyl över framtida hyror räknar Förvaltaren med att ta ut 1 650 kronor per kvadratmeter och år i det ombyggda huset. För Maj-Lis och Sigvard Forsberg, som har en tvåa på 72 kvadrat, skulle hyran i så fall höjas med nästan 70 procent – från 5 850 till 9 900 kronor.

– Det blir kämpigt att klara. Då blir det blodpudding varje dag, säger Maj-Lis Forsberg som annars är positiv till att huset renoveras.

Oron för hyran delas av andra hyresgäster som Lokaltidningen Mitt i talat med.

– Det känns som att Förvaltaren har tagit makten över mitt liv. Jag kommer aldrig att kunna flytta tillbaka, säger en kvinna som vill vara anonym.

Jätterenoveringen kan få följder även för den som står i Förvaltarens bostadskö. När hundratals hyresgäster nästa år ska erbjudas evakueringslägenhet minskar utbudet av lediga lägenheter i hela Sundbyberg.

– Vi kan inte utesluta att man få köa längre för en bostad, medger Anders Sundqvist.

Normalt förmedlar Förvaltaren 600–800 lägenheter per år.

Fakta

Renoveras för en kvarts miljard

Fastigheten Banken 8, eller Bananhuset som den kallas för sin svängda form, ligger i hörnet Vasagatan-Esplanaden.

Huset byggdes 1968. Det innehåller 311 lägenheter varav 230 ettor.

2013–2014 ska huset totalrenoveras invändigt.

Dessutom ska 18 radhus byggas uppepå på fastighetens tak.

Cirka 200 personer kommer att erbjudas tillfälligt boende under tiden.

Övriga hyresgäster har tidsbegränsade kontrakt och får själva ordna ny bostad.

Ombyggnaden väntas kosta 250 miljoner kronor.

Källa: Förvaltaren