Min lokala hjälte

Hennes sons död kan bli fall för HD

Eva Vassilakis tror att sonen Emils död hade kunnat förhindras om SOS Alarm haft en bättre organisation.
Eva Vassilakis tror att sonen Emils död hade kunnat förhindras om SOS Alarm haft en bättre organisation.
Emil Linnell avled i sitt hem efter att han förgäves försökt få SOS Alarm att skicka en ambulans.

I torsdags avslutades hovrättsförhandlingarna mot sjuksköterskan som tog emot samtalet.

– Det är många fler som är skyldiga, säger Emils mamma.

Eva Vassilakis blickar ut över den lilla sjön i Vendelsö där Emil badade som barn. Här åkte han skridskor på vintern och hit red familjen tillsammans på somrarna. Hade Emil levt i dag hade han varit 25 år.

I torsdags avslutades förhandlingarna i Svea hovrätt mot den 52-årige SOS-sjuksköterskan som inte skickade ambulans, trots att Emil gång på gång ringde på hjälp från lägenheten, svårt sjuk och med kraftig andnöd.

Sköterskan åtalades för vållande till annans död, men friades i tingsrätten då det inte gick att bevisa att Emil hade klarat sig om han fått ambulans.

I hovrätten lade åklagaren till rubriceringen ”framkallande av fara för annan”.

– Det är bra. Har du en rubricering och den åtalade inte kan fällas på den punkten faller ju allt. Men har du en extra, lägre rubricering kan man ju väga och välja däremellan, säger Eva Vassilakis.

Hon har tillsammans med familjen varit med vid förhandlingarna.

– Det har påverkat sorgearbetet. Man stannar upp, kraften räcker till vissa saker men sedan blir det för lite kvar. Det blir som en dator som kraschar.

Eva Vassilakis hoppas på en fällande dom. Samtidigt tror hon att Emils död är resultatet av ett systemfel inom SOS Alarm.

– Visst, sköterskan har gjort fel, det tycker vi. Och denne ska ställas till svars. Men sköterskan är inte ensam skyldig. Hade denne haft en ordentlig organisation bakom ryggen hade det inte hänt.

Även 52-åringens advokat Björn Hurtig lägger ett ansvar på SOS Alarm.

– De borde ha tittat på rekrytering, utbildning och hur man har skött sin personal. SOS Alarm har behandlat min klient ovärdigt och har kommit väldigt billigt undan.

Björn Hurtig tror att det blir svårt att fälla sköterskan, men säger att fallet är så unikt att det troligtvis tas upp i Högsta domstolen.

Hur mår sköterskan?

– Inte så bra. Min klient har blivit av med sitt jobb och har fått löpa gatlopp i pressen. Namnet har lagts upp på internetforum där folk skriver att de ska göra både det ena och det andra.

Hade sköterskan haft en ordentlig organisation bakom ryggen hade det inte hänt.Eva Vassilakis

Fakta

Trodde att det var panikångest

Tidigt på morgonen den 30 januari 2011 ringde Emil Linnell gång på gång till SOS Alarm.

Han svimmade flera gånger under samtalen och hade svårt att andas. Men sjuksköterskan som Emil pratade med bedömde att han hade panik­ångest och skickade därför ingen ambulans.

Några timmar senare hittade en granne Emil, sedan hon reagerat på en öppen dörr, men då var det för sent. Emil avled på grund av brusten mjälte.