Min lokala hjälte

Hennes tavlor ställs ut på Manhattan

Kerstin Lundin.
Kerstin Lundin.
Vägledning.
Vägledning.
Krympling.
Krympling.
Hon har ställt ut världen över och nu är New York näst på tur. Täbykonstnären Kerstin Lundins lämnar sin ateljé för att hänga ut sina tavlor på galleri Agora på Manhattan.

På West 25th Street på Manhattan, New York, kommer snart Täbykonstnären Kerstin Lundins tavlor att hänga. Hur galleriet Agora fick nys om henne är hon inte helt på det klara med.

– Jag gissar på att dem söker efter konst världen över och så letade dem i Sverige och hittade mig. Man fick skicka in bilder för att först bli accepterad och det blev jag och nu kommer mina tavlor att hänga där i tre veckor.

Kerstin Lundin arbetade tidigare i livet som designer och klädformgivare innan hon helt och hållet började ägna sig åt måleriet.

– Jag hade gått en massa kvällskurser, på Konstfack bland annat, och börjat måla en massa i akvarell. Sen var det någon som sa att jag borde ställa ut och efter det har det bara rullat på, säger hon.

Det var sexton år sedan. Nu målar hon framförallt i olja och hennes tavlor har hängt i både Singapore och Bologna, någonting hon inte förväntat sig när hon började måla. Hon håller till i sin ateljé i Täby där hennes målningar långsamt växer fram.

– Mitt måleri är en långsam process, och det är i den processen min hjärna tycker om att befinna sig i, säger hon och skrattar.

Hennes målningar är non-figurativa och hon vill inte berätta om vad de föreställer eller vad hon tänkt med sina verk.

– Människor får olika bilder i huvudet när dem ser på min konst och därför vill jag inte berätta för mycket om dem.

Hon blir aldrig färdig med sina bilder och ibland när hon får syn på sina tavlor hos andra vill hon plocka ner dem och fortsätta måla.

– Jag har inte svårt att skiljas från mina målningar egentligen men jag vill nästan alltid fortsätta. Det händer ibland att jag bygger på gamla tavlor inför en ny utställning.

Kerstin Lundin fyller 70 inom kort och ser sitt konstnärskap som ett äventyr. Och nästa vecka ger hon sig iväg till New York.

– Det handlar inte om att man vill få sina tavlor sålda utan det är hela upplevelsen och få kontakt med en massa intressanta människor och få feedback på det man gör.