Henrik fick nog efter två bränder – ställde undan bilen

Henrik Enrique Palmkvist utanför garaget där han hade sin bil. Han tröttnade. Numera åker han bara kollektivt.
Henrik Enrique Palmkvist utanför garaget där han hade sin bil. Han tröttnade. Numera åker han bara kollektivt.
Många bilar i ett garage i Fittja skadades vid en bran i Fittja i augusti 2012.
Många bilar i ett garage i Fittja skadades vid en bran i Fittja i augusti 2012.
Yessir Abdulameer vid familjens bil som brann förra året.
Yessir Abdulameer vid familjens bil som brann förra året.
Henrik Enrique Palmkvist bil bogseras bort efter en brand 2014.
Henrik Enrique Palmkvist bil bogseras bort efter en brand 2014.
Bilbränder fortsätter vara ett gissel för Botkyrkaborna. På sex år har det inträffat 650 bränder i kommunen.

Henrik Enrique Palmkvist övergav till slut tanken på att ha sin bil i Alby.

Förra helgen brann fem bilar i Botkyrka. Tre på Skäcklingevägen i Tumba, en vid Slagsta Strand och en i Norsborg. Hittills i år har 52 bilar brunnit. Det är långt fler än i grannkommunen Huddinge som ändå har 15 000 innevånare fler. Och betydligt fler än i Salem, även med hänsyn till invånarantalet.

Henrik Enrique Palmkvist som bor på Albyberget har fått sin bil brandskadad två gånger, trots att den stått i ett låst garage. Bilen har också blivit utsatt för skadegörelse och fått registreringsskyltarna stulna. I augusti förra året tog han beslutet att flytta bilen hem till sin mamma som bor över 15 mil från Alby.

– Det kändes inte säkert att ha bilen här, säger Henrik Enrique Palmkvist.

När bilen skadades senast i en brand, för två år sedan, krävde han kameraövervakning i garaget. Det var också något som fastighetsägaren Mitt Alby uppgav att de tittade på. Men några kameror kom aldrig upp i garaget på Nämndemannavägen.

– De talar om att ta ansvar, men jag tycker inte att de gör det fullt ut, säger Henrik Enrique Palmkvist.

Numera åker han enbart kollektivt i Stockholm. Han jobbar inne i stan och hämtar och lämnar barn på dagis i Årsta. Ibland saknar han bilen.

– Det är synd att det ska vara så. Bilen gav en frihet och var bra om du till exempel storhandlade. Samtidigt slipper jag ju sitta i bilköer nu, säger han.

Han vill inte beskylla polisen för att göra ett dåligt jobb. I stället pekar han på kameror som ett sätt att förebygga brott, men också för att få till fällande domar. Den enda fällande domen Mitt i Botkyrka Salem känner till kom efter att en psykiskt sjuk Albybo fastnat på bild.

Ungefär samma tankar har Norsborgsbon Yessir Abdulameer, som tidningen träffade i slutet av mars förra året då han hjälpte till att baxa upp familjens utbrända bil på en bärgningsbil. Det skedde under en våg av bränder som framför allt drabbade Norsborg och Hallunda.

– Jag upplever det som att det blivit lite bättre här sedan dess. Polisen rullade runt en hel del efter bränderna, säger han.

Han skulle också gärna se kameror på parkeringsplatserna.

– Då kanske de som tänder på i alla fall tänker sig för innan de gör det. Det lämnades in ett förslag till fastighetsägaren Balder, men de tycker väl att det kostar för mycket, säger han.

Botkyrkas närpolischef Erik Åkerlund säger att det är svårt att få fast de som sätter eld på bilar.

– När vi får larmet är bilen eller bilarna redan uppbrunna. Det är viktigt att folk som ser något misstänkt på gång larmar innan bilen börjar brinna, säger han.

Han berättar att polisen i samband med bränder kan kolla på exempelvis kamerabilder från platser i området och på misstänkta inköp av tändvätskor, men att det ändå kan vara svårt att leda detta i bevis till en fällande dom.

I Järvaområdet norr om stan har polisen fått ned antalet bilbränder genom aktioner mot så kallade bilmålvakter. En bilmålvakt är en person som står registrerad på en bil för andra personer. Polisen i Botkyrka är också på gång med aktioner mot bilmålvakter, men Erik Åkerlund tror inte att det kommer att påverka antalet bränder på samma sätt som i Järva.

– Att få ned bilbränderna är ett av skälen till att vi gör det, men inte avgörande. Det är inte på samma sätt här som i Järva, säger Erik Åkerlund.

Fakta

Därför brinner bilarna

1 Bedrägerier. Bilen bränns för att ägaren ska få ut försäkringspengar. Polisen misstänker att bilar bredvid det tänkta målet kan sättas i brand för att dölja uppsåtet.

2 Bil trasig. En bil som står på en bilmålvakt och inte fungerar längre bränns för att bli av med den.

3 Dölja brott. En bil som använts vid brott kan brännas för att förstöra bevis.

4 Skapa oreda. Bilar kan sättas i brand av kriminella för att skapa oreda och jobb för polisen.

5 Skadegörelse. Bilar kan tändas på utan särskild anledning, kanske mest för spänningens skull.

Källa: Polisen