Henrik fick medalj ur kungens hand

Henrik Norberg Hamra Gård
Henrik Norberg på Hamra gård har fått pris för bra mjölk av LRF. Foto: Anders Björklund
Henrik Norberg vid fönstret till ladugården. Han kan inte gå in på grund av sin allergi.
Mjölkrobot från De Laval Foto: Anders Björklund
En ko har gått in i en av De Lavals mjölkrobotar.
Henrik Norberg på Hamra gård har fått pris för bra mjölk av LRF.
På gården finns 250 kor.
Henrik Norberg på Hamra gård har fått pris för bra mjölk av LRF.
Henrik Norberg bor ett stenkast från Hamra gård.
Tumbabon Henrik Norberg är "gammal i gården". Nu har han levererat högklassig mjölk i 23 år och fått medalj ur kungens hand.

De Laval i Tumba är världskänt inom mjölkindustrin. Varje år kommer tusentals besökare för att besöka Hamra gård i Tumba som är De Lavals försöksgård med 250 kor.

Henrik Norberg på Hamra gård har fått pris för bra mjölk av LRF.

Här på De Laval finns den senaste tekniken men också sedan länge Henrik Norberg som är en av de anställda. Nu har Henrik Norberg som bor ett stenkast ifrån gården fått guldmedalj av Lantbrukarnas riksförbund för att han varit med och levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år. Priset delades ut av kungen i måndags inne i stan. Då fick också fler bönder pris.

Läs också: Katten Abbey hemma efter hemska branden i Tullinge

– Det var lite nervöst innan, men vi tränade innan på hälsa på kungen. Vi skulle inte ta i för hårt. De flesta bönder har rätt stora händer och tar i ganska mycket och det ville de väl inte eftersom han hälsar på så mycket folk. Men när det var dags var det hur lugnt som helst, säger Henrik Norberg.

Henrik Norberg på Hamra gård har fått pris för bra mjölk av LRF.

Henrik Norberg har tidigare varit chef på gården, men jobbar numera med kundtjänst efter att ha åkt på allergi och astma. Henrik berättar att det var ärofyllt att få ta emot medaljen.

Nämn ett par saker som är viktiga för att få bra mjölk?

– Renhållningen av mjölkanläggningen är viktig. Att kylningen är okej och att djurens hälsa är god. Är djuren sjuka syns det på mjölkens celltal. Bra foder är också viktigt.

Läs också: Se kungen sjunga för Norsborgsbon Kinora