Min lokala hjälte

Henrik står vid grillen året runt

Henrik Insulander grillar oavsett väder. Ofta tittar grannar förbi när de känner oset.
Henrik Insulander grillar oavsett väder. Ofta tittar grannar förbi när de känner oset.
Henrik ­Insulander kom trea i TV4:s matlagningstävling ”Grillmästarna”.

Men han är kändis i grannskapet. När Henrik tänder grillen tittar nyfikna grannar förbi.

En blek ensam kyckling ligger på bordet. Bredvid står en mortel modell större. Henrik Insulander bearbetar en mix av kryddor. Den ska bli en så kallad rub.

När mosandet är klart häller han kryddorna över kycklingens skinn och gnider in dem. Han strör sedan flis av pecannötter över kycklingen.

– Man ska mätta skinnet. Att använda för lite kryddor är dessvärre väldigt vanligt, säger han.

Men även en skicklig grillare kan gå bet på kryddorna. Henrik Insulander nådde som en av tre amatörkockar finalen i TV4:s nyligen avslutade matlagningstävling ”Grill­mästarna”. Uppgiften i finalen var att grilla lax.

Och Henrik fick mycket beröm – för sin lax. Tyvärr räckte inte det. Kryddorna blev hans fall.

– Man blir feg när det är två mästerkockar som Melker Andersson och Christian Hellberg i juryn. Jag saltade för lite.

Henrik tar en titt i tändröret som står på grillgallret. Kolbitarna börjar få en gråaktig nyans.

– Färgen ska vara askgrå, annars kan kolet ge smak år köttet.

Han är nöjd med färgen och mat­ar ner de heta bitarna i grillen.

Kycklingen läggs på gallret, och locket sätts på grillen.

– Kyckling och andra feta rå­varor ger bra resultat när man grillar. Det mest udda jag grillat är nog två ankor. De innehöll enorma mängder fett och blev jätte­goda.

Henrik Insulander talar sig varm om nyttan med ett lock på grillen.

– En del tror att det är till för att släcka uppflammande eld. Men locket är i själva verket det som förvandlar en grill till en ugn. Och i den ugnen kan du laga nästan vilken mat som helst. Det går exempelvis bra att stoppa in julskinkan om man vill.

Grillen börjar sprida matos. Men grannarna klagar inte. Tvärtom. En pappa med två barn tittar in på Henriks tomt och undrar vad han tillagar för gott i dag.

– Det enda som luktar illa är tändvätska och när man bränner saker. Grillar sprider en angenäm doft, säger Henrik.

För många är grillningen en angenäm sommaraktivitet. Det gäller inte Henrik.

– Jag grillar även om det är 20 minusgrader ute. Det funkar bra. Lägg bara på lite mer briketter.