Min lokala hjälte

Henriks mardröm blev bok

Henrik Tord skrev om boken tolv gånger och det tog tre år att få den färdig. Utkastet författade han på plats i Singapore.  Omslaget till ”Kum”.
Henrik Tord skrev om boken tolv gånger och det tog tre år att få den färdig. Utkastet författade han på plats i Singapore. Omslaget till ”Kum”.
Vasastadsbon och reklamaren Henrik Tord bodde i Singapore i fyra år.

I regionen såg han prostitution, fattigdom och brutal kapitalism.

Nu ger han ut sin debutroman ”Kum” – en thriller om utsatta barn i Sydostasien.

Det svenska paret Mikael och Cecilia lever i Singapore med pool, hemhjälp och vajande palmer. En dag åker Cecilia med barnen Alice och Hampus på en utflykt. I ett köpcentrum försvinner Alice spårlöst och allt rasar samman.

Det är romanens ramhistoria.

I Sydostasien blir barn ofta kidnappade. Och Henrik Tord utgick från egna erfarenheter för att beskriva den ångest som uppstår när ett barn försvinner.

– Jag tappade själv bort min dotter i en elektronikaffär i Singapore och fick panik. Hon var tre år då och jag sprang runt och skrek att de skulle stänga alla utgångar. Jag hade sådan fruktansvärd hjärtklappning innan vi till slut hittade henne efter några minuter bakom några hyllor där hon tittade på en film.

I ”Kum” är mardrömmen verklighet. Alice blir bortförd och läsaren får följa familjens jakt på dottern.

Samtidigt blir Rithisak, en elvaårig kambodjansk pojke och hans syster, nerlurade till Kambodjas huvudstad Phnom Penh för att betala av en skuld som hans fattiga lantbrukarfamilj försatt sig i. Men där går allt fel.

– Det blir en jättestor grej av att den västerländska flickan Alice försvunnit. Men de kambodjanska barnen får inte några rubriker, säger Henrik Tord som i boken vill belysa att vissa människoliv anses vara mer värda än andra.

Bokens fjärde huvudperson är en kinesisk fastighetsmagnat i Shanghai. Han har drabbats av en dödlig sjukdom men försöker köpa sig fri från döden.

Dessa människoöden vävs så småningom samman.

För sex år sedan flyttade Henrik Tord till Singapore med sin familj, när hans sambo, som jobbar med film, fick ett uppdrag i landet.

– Vi hade varit i Sydostasien många gånger och jag var väldigt trött på Sverige och undersökte jobbmöjligheter i Singapore och fick en anställning på en reklambyrå där nere, säger Henrik som bor i Vasastan igen sedan snart två år tillbaka.

Han har alltid älskat att skriva och vann en poesitävling på gymnasiet. I Singapore skrev han, under sex månader, det första utkastet till debutromanen.

– Sedan dess har jag skrivit om den tolv gånger. Det tog tre år att färdigställa boken.

Hur fick du idén?

– Jag såg många tjejer som verkligen for illa. Prostitution är väldigt utbrett i Sydostasien och barnprostitution är en av avarterna. Det blev så påtagligt att jag nästan blev avtrubbad, vilket jag inte ville bli. Samtidigt som det är extrema klassklyftor mellan de sydostasiatiska länderna, säger han.

Boken handlar mycket om hur illa människor kan behandla varandra, enligt Henrik.

– Det är en mörk och smärtsam story men som även är hoppfull i vissa delar. Det är inte heller självklart vem som är ond och god.

Vad betyder titeln ”Kum”?

– På kambodjanska betyder det ungefär att man aldrig glömmer en oförrätt. I Kambodja kommer hämnden när man minst anar det. Jag tycker det speglar bokens tema.

Fakta

Älskar jeans och diggar Tennstopet

Namn: Henrik Tord.

Ålder: 43.

Bor: Rörstrandsgatan.

Aktuell: Bokdebutant.

Yrke: Copywriter på reklambyrå.

Familj: Sambon Linda och döttrarna Havana, 3, och Hillevi, 7.

Intressen: Vintagejeans. Drivit jeansbutik Damage goods i Birkagatan. Ägt över 500 jeans som mest.

Bästa med Vasastan: Kaféerna Mellqvist, Xoko och Tennstopet.