ANNONS

Hermezi tvingas stänga sin butik

Hjulstas enda livsmedelsbutik har stängt för gott. Centrum ska rustas upp och få fler butiker, men det är oklart om någon ny matbutik öppnar.

– Folk här behöver inte prylbutiker, de behöver kunna handla mat, säger butikens ägare Hermezi Osama.
ANNONS

Flera hyllor gapar tomma. Slitna ”sänkt-pris”-lappar klamrar sig fast i tejpbitar på väggarna. Ägaren till butiken, Hermezi Osama, har också klamrat sig fast de senaste månaderna. Men det är över nu.

– Affärerna går bra, jag vill inte stänga, men jag har inget att säga till om.

Hjulsta centrum ska nämligen rustas upp. Fastigheten där butiken ligger ska utrymmas vid årsskiftet och renoveras på grund av en vattenläcka.

Renoveringen beräknas pågå fram till augusti. Det innebär att boende i Hjulsta under den tiden närmast kan handla livsmedel i Tensta eller Rinkeby.

– Det är tråkigt att behöva stänga en butik. Vi hoppas att kaféet i centrum kan tänka sig att sälja mindre livsmedel, som mjölk och bröd, under renoveringstiden, säger Björn Ristborg Schenholm, uppdragsansvarig på Einar Mattsson som äger huset.

I samband med renoveringen kommer Einar Mattsson att bygga åtta mindre butikslokaler i byggnaden.

– Vi vill att de som bor i området ska få möjlighet att starta företag och utveckla Hjulsta centrum. De vet vad som fungerar i deras område, säger Björn Ristborg Schenholm.

Enligt honom finns redan intressenter som bland annat vill starta en mindre delikatessbutik, tobakist, mattbutik och en herrfrisörsalong.

Men inte heller när renoveringen är färdig vet man, enligt Björn Ristborg Schenholm, om en ny livsmedelsbutik kommer att ersätta den gamla. Och många som bor i området är upprörda.

ANNONS

– Det blir jobbigt att åka hela vägen till Tensta eller Rinkeby när man har bråttom. Folk som bor här har heller inte mycket pengar så en delikatessbutik låter inte som en bra idé, säger Mohsen Rahimi.

Ann-Katrin Åslund (FP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, tycker det är önskvärt att det ska finnas en matbutik i området.

– Men man ska komma ihåg att det bara är fem minuters promenad till Tensta, säger hon.

Hermezi Osama är uppgiven. Han menar att det inte är lämpligt att driva livsmedelsbutik i mindre lokaler eftersom man behöver stora vitvaror som tar plats. Han kommer inte att fortsätta driva matbutik i Hjulsta även om han blir erbjuden en lokal, eftersom den i så fall blir mindre.

– Jag hade kunnat samla in 1 000 namnunderskrifter som inte vill att butiken ska stänga, men jag gör inte det. De har redan bestämt. Det är slut, säger Hermezi Osama.

”Affärerna går bra, jag vill inte stänga, men jag har inget att säga till om”, säger Hermezi Osama.

De har redan bestämt. Det är slut.hermezi osama

Fakta

Pizzerian kommer att hålla öppet

Åtta lokaler ska efter renoveringen finnas i fastigheten där Hjulsta livs finns idag.

Pizzerian väntas kunna hålla öppet under renoveringstiden.

Einar Mattsson ser även över möjligheten att kunna använda lokalen vid entrén till tunnelbanan, som eldhärjades tidigare i år, när de rustar upp centrum.

Källa: Einar Mattsson

ANNONS