Min lokala hjälte

Heroin säljs i Rinkeby – på t-baneperrongen

Rinkeby tunnelbanestation.
Rinkeby tunnelbanestation.
Rinkeby tunnelbaneperrong har blivit en ny plats för heroinhandel i Stockholm.
Övervägande delen av köparna är ensamkommande flyktingbarn.
Enligt socialtjänsten i Rinkeby-Kista är det inte barn från stadsdelen som det rör sig om.

Tidigare i veckan gick SVT ut med nyheten om att Järva blivit en ny spelplats för heroinhandeln, och att en majoritet av köparna är ensamkommande flyktingbarn.

Enligt polisen är det främst i Rinkeby som de har gjort ingripanden där personer har missbrukat heroin på perrongen i tunnelbanan. En övervägande del av dem var ensamkommande flyktingbarn.

– När vi fick reda på nyheten om heroinmissbruket checkade vi av om det var någon av de ensamkommande flyktingbarn som vi ansvarar över. Vi har inte fått in en enda rapport om att det har varit någon av barnen i Rinkeby-Kista. Det har heller inte varit någon ungdom från vår stadsdel som polisen har rapporterat om när det gäller heroinhandel, säger Kerstin Alnervik, verksamhetsområdeschef för socialtjänsten i Rinkeby-Kista.

Det var i slutet av sommaren och i början av september som polisen i Järva fick indikationer om att personer missbrukade heroin och att det förekom försäljning av drogen på tunnelbaneperrongen i Rinkeby.

– När vi inledde ett uppsökande arbete upptäckte vi att ryktet var sant och det inte handlade om sprutor utan om rökheroin. Vi har gjort drygt 30 ingripanden, och majoriteten av dem har varit ensamkommande flyktingbarn, säger Christoffer Bohman, verksamhetsansvarig för polisen i Järva.

Försäljning av heroin har inte varit utrett i Järva tidigare och enligt Christoffer Bohman har försäljningen av heroin på plattan inte flyttats från innerstan till Järva.

– I så fall är det bara en liten del av försäljningen som flyttat ut, eftersom droghandeln på plattan finns kvar. Det kan vara en ny handel som uppstått i Järva och vi misstänker att de som säljer heroinet är hemmahörande i Järva, säger Christoffer Bohman.

Under den stora flyktingströmmen hösten 2015 tog Rinkeby-Kista emot 235 ensamkommande flyktingbarn. Nu ansvarar stadsdelen över cirka 300 ensamkommande flyktingbarn.