Herr Claudius ska spotta på vargen

Fårens skräck har fått en ny utmanare.

Det nyinköpta lamadjuret Herr Claudius ska skrämma bort vargar på Bengt Meders bondgård i Kårstaby.

– Lamor ska inte ha någon som helst rädsla för vargen, de går rakt fram och spottar den i ansiktet, förklarar bonden Bengt Meder som precis fått in djuret till sin gård i Kårstaby.

Än så länge är Herr Claudius lite avvaktande inför sina nya ägare och när Lokaltidningen Mitt i besöker gården står han mest och trycker i sin box.

– Vi ska snart släppa ut den och se vad den går för, säger Bengt Meder.

Användning av lamadjur som vaktdjur har haft positiva effekter på gårdar i USA som härjas av prärievarg och puma. Länsstyrelsen har nyligen startat ett projekt med planterade lamadjur i Skåne, det län som utsattes för flest tamdjursangrepp under 2012.

Lamorna är naturligt aggressiva mot stora hund- och kattdjur, förklarar Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

– Normalt springer fåren när vargen kommer, vilket väcker vargens jägarinstinkter, men laman står still. Bara det är avskräckande, säger han.

Om de ilskna djuren har haft effekt på antalet varg­angrepp i Sverige är ännu osäkert.

– Än så länge kan vi inte se några tydliga bevis på att det här funkar, men vi hoppas att det ska göra att vargarna blir mer försiktiga när de passerar hagarna, säger Bertil Nilsson.

Herr Claudius är Kårstabys nya vakthund.