Hersby fick pris för bästa UF-skola

Hersby gymnasium har utsetts till årets UF-skola i Stockholm 2017. Från vänster: Andreas Brock (KD), vice ordförande utbildningsnämnden, Linus Hellström, lärare, Anders Nordén, lärare, Daniel Broman, chef lärande- och kulturförvaltningen, Chister Yllner, rektor, och Hans Barje (M), ordförande utbildningsnämnden.
Lärare och rektor från Hersby och representanter från Lidingö stad under prisutdelningen.
Ämnesöverskridande arbete, ett eget "Draknäste" och en bank av rådgivare – det gav Hersby gymnasium priset för årets UF-skola.
– Det känns jättebra, säger läraren Anders Nordén.

Hersby gymnasium har utsetts till årets UF-skola i Stockholm på mässan ”Entreprenörskap på riktigt” i konkurrens med 104 andra skolor.

– Det känns jättebra. Det är ett kvitto på allt vi gjort, säger Anders Nordén, lärare i företagsekonomi och en av de engagerade lärarna som jobbar med UF, ung företagsamhet, på Hersby gymnasium.

Alla företag får rådgivare

Priset fick Hersby bland annat för att skolan har ett nära samarbete med näringslivet och arbetar ämnesöverskridande och anpassar schemat. Tack vare kontakter med näringslivet som Anders Nordén byggt upp under många år har Hersby ordnat en egen jury som bedömer elevernas affärsplaner och ser till att alla företag får en rådgivare som kan hjälpa till och stötta.

– Nu har vi så många rådgivare att vi verkligen kan dela ut rätt rådgivare till rätt företag.

Sedan något år tillbaka har Hersby också sitt alldeles egna ”Draknäste” – eleverna får försöka sälja in sina idéer till entreprenörer och företagare.

– Rotary Miles hörde av sig efter att Lidingö blev årets UF-kommun. Eleverna får jobba med sina affärsidéer och får frågor och feedback. Jag tror att det gör att får bra på fötterna.

Har gjort flera studieresor

Men han och hans kollegor på Hersby har också gjort mycket för att företagande ska få ta plats på skolan.

– De ska ha ett verklighetsbaserat lärande och jämföra sitt företag med ett riktigt. Vi delar ut diplom så att eleverna blir diplomerade gymnasieekonomer om de klarar kraven. Vi har gjort studieresor till New York och Kapstaden. Det betyder mycket att eleverna får hålla presentationer om sina ungföretag i internationella miljöer..

Lär sig samarbeta

Varför är det viktigt att jobba med UF i skolan?

– De elever som har UF är arbetslösa mindre, startar företag oftare och går inte konkurs så ofta. De får även högre löner och blir chefer i högre utsträckning. Och så är det ett stort grupparbete som man måste arbeta sig igenom. Man måste lära sig samarbeta även med folk som man inte är jätteförtjust i, det går inte att hoppa av. Det är jättebra inför arbetslivet.

Men fira priset har han inte hunnit göra än.

– Vi är fyra lärare som jobbar med det här, men en är sjuk och en är bortrest. Men vi ska göra det, vi får hitta på någonting.